2020. január 21., kedd
Ágnes

Külföld

Az ENSZ jövőre 600 millió dollárral csökkenti békefenntartási költségvetését

Amerikai nyomásra jövőre 600 millió dollárral, 7,3 milliárd dollárra csökken az ENSZ békefenntartói feladatokra elkülönített költségvetése – jelentették be diplomaták helyi idő szerint szerdán a világszervezet székhelyén, New Yorkban.

Az alsóbb szinten megszületett megállapodást még az ENSZ-közgyűlésnek is jóvá kell hagynia, ez várhatóan pénteken megtörténik.


Idén mintegy 7,9 milliárd dollárt fordít békefenntartói tevékenységre az ENSZ.

A helyszíni beszámolók szerint a 7,2 százalékos csökkentés kompromisszum eredménye, az Egyesült Államok ugyanis az eddiginél 13 százalékkal kisebb (egymilliárd dollárral alacsonyabb) költségvetést próbált elfogadtatni.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet így is sikerként könyvelte el a megállapodást. Közleményében azt írta, hogy az amerikai vezetésnek mindössze öt hónap alatt sikerült több mint félmilliárd dolláros csökkentést elérnie, “és ez csak a kezdet”.

Donald Trump amerikai elnök már hatalomra kerülésekor egyértelművé tette, hogy sokallja az ENSZ kiadásait, és korlátozni kívánja az Egyesült Államok részesedését.

A döntés bejelentésének idején António Guterres ENSZ-főtitkár éppen Washingtonban, az amerikai kormányzatnál és a kongresszusnál lobbizott annak érdekében, hogy elérje a kiadások megnyirbálásának visszafogását.

Az Egyesült Államok jelenleg egymaga közel 30 százalékban járul hozzá a békefenntartói büdzséhez.

A költségvetési korlátozások a diplomaták beszámolói szerint legsúlyosabban a kongói és a dárfúri békefenntartói missziót érintik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megvan al-Bagdadi utódja! Ő az Iszlám Állam új vezére

  Megvan al-Bagdadi utódja! Ő az Iszlám Állam új vezére

  Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik alapítója és legfőbb ideológusa, Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi vette át a meggyilkolt Abu Bakr al-Bagdadi helyét a csoport élén friss hírszerzési értesülések szerint – írta a The Guardian című brit napilap.

 • Ha a Fidesz kilép a néppártból, mások is követhetik

  Ha a Fidesz kilép a néppártból, mások is követhetik

  Ha olyan helyzet állna elő, hogy a Fidesz kénytelen kilépni az Európai Néppártból, akkor nem biztos, hogy egyedül tenné ezt – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

 • Leégett egy munkásszálló, több halott

  Leégett egy munkásszálló, több halott

  Leégett egy munkásszállónak használt faépület a nyugat-szibériai Tomszk megyében, a tűznek tizenegy halálos áldozata van – közölte kedden az Interfax hírügynökség.

 • Miért lángol Ausztrália?

  Miért lángol Ausztrália?

  A baloldali ellenzék világszerte sajátjának tekinti az erdőtüzeket, mondván: az a klímaváltozás eredménye. Az ausztrál kormány baloldali politikusai egészen odáig merészkedtek, hogy jobboldali társaikat tették felelőssé a katasztrófáért.