2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Egyéb Veszprém

„Az igazat nem hamisítom, a hamisat nem igazítom”

Emléktáblát avattak dr. Horváth Balázs, az Antall-kormány első belügyminiszterének tiszteletére múlt kedden a várkapunál.

Elkészültét példátlan összefogás előzte meg: önkormányzatok, ügyvédi irodák, kamarák, vállalkozások, civil szervezetek, magánszemélyek adakozásából valósulhatott meg a relief, melyet Hathala Péter szobrász készített.


Horváth Balázs emléktáblája a Városháza B épületének falára került (fotó: Domján Attila)

„Az igazat nem hamisítom, a hamisat nem igazítom” – ezzel a jelmondattal kezdte a megemlékezést dr. Horváth Balázsra Latorczai János, a KDNP Veszprém megyei szervezetének elnöke, utalva az egykori belügyminiszter hitvallására, mely életrajzi könyvének is mottója lett. Horváth Balázs nem csupán politikus volt, aki ismerte, az tudta róla, hogy vidám személyiség, aki utolsó fillérjét is a közösség javára, szobrokra, emlékművekre költötte – méltatta őt Latorczai.

Az emléktábla-avató ünnepségén Kövér László, az Országgyűlés elnöke is részt vett, aki szerint Horváth Balázs sorsában és politikai küzdelmeiben a rendszerváltás folyamata elevenedik meg.


– Azért küzdött, hogy a sokszor kifosztott és megalázott magyarságot és Magyarországot a szabadság, a nemzeti önbecsülés és a szellemi, anyagi gyarapodás állapotába emelje, s noha kemény politikai küzdelmekben edződött, belső lényében mindig megőrizte és sugározta a veszprémi táj szelídségét – fogalmazott Kövér.

Kövér László házelnök méltatta a rendszerváltó politikust (Fotó: Domján Attila)

Két évtizednyi ügyvédi pályafutás után, 1988-ban alapító tagja volt a Magyar Demokrata Fórumnak, 1990 és 1993 között pártja elnökségének tagja, az 1990-ben szabadon választott első demokratikus kormány belügyminisztere. Az országgyűlési választásokon – 1990-ben, majd 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban – négy alkalommal egyéni választókerületben nyerte el a választópolgárok bizalmát.

– S bár az első szabadon választott kormány a posztkommunizmus áldozata lett, utólag mégis győztesnek bizonyult, hiszen e nélkül az áldozat nélkül „a nemzeti gondolat továbbmenetelő serege” 2010 után nem tudta volna lezárni Magyarországon a posztkommunizmus korszakát – tette hozzá Kövér László. – Ugyanez a törekvés tükröződik Horváth Balázs életében is: hogy a százszor lerombolt országot százegyedszer is felépítsük. Több volt ő, mint egy a rendszerváltoztatás történelmi sodrásába belekerült értelmiségiből lett politikus. Embersége, tartása a legjobbak és – ami a közéleti szereplők között nem gyakori – a legszerethetőbbek közé emelte őt. Egyúttal mércét is állított saját közössége, szeretett városa számára, amihez annak tartania kellene magát – emelte ki a házelnök.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kinyitották a Kikötőt

    Kinyitották a Kikötőt

    A Kikötő Közösségi Sziget Nyílt Napján ingyenes családi, gyermek, ifjúsági programokkal várták az érdeklődőket!

  • Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Jelen pillanatban nincs akadálya annak, hogy 2021 őszén járjon a Tram-Train – ismertette Lázár János. A projektért és a dél-alföldi közlekedés fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, Hódmezővásárhelyen a jövő év tavaszára befejeződik a kivitelezés.