EUR: 353,11 Ft
CHF: 332,42 Ft
2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Belföld

Az MSZP frakciónak is dolgozott a letartóztatott ügyvéd

Nem véletlen, hogy Botka László megjátszott felelősségre vonási kérése után az MSZP-ből sorra állnak az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba mellé. Egyre több helyről derül ki ugyanis, hogy az ügyvéd számos szoci ügyet vitt, irodája dolgozott például az MSZP frakciójának is.

A többmilliárd forintos adócsalás gyanújáról szóló hír kirobbanása után Botka László, szegedi polgármester, még felkérte a párt etikai bizottságát, hogy vizsgálja ki az őrizetbe vett Czeglédy Csaba ügyét. Botka azóta csendben van – mégiscsak az egyik a jogi képviselőjéről van szó –, mások viszont kardoskodni kezdtek az ügyvéd mellett.


A szombathelyi közgyűlésben nem vacakoltak, az MSZP, a DK és az Együtt közösen állt ki, aztán jött Ujhelyi István Brüsszelből, Gyurcsány, a Demokratikus Koalíció központjából, és Molnár Gyula, a jelenlegi főszoci, aki arról beszélt, hogy nemhogy Czeglédy nem korrupt, de egyenesen ő akart milliárdos csalást leleplezni Szombathelyen és ennek a levét issza most.

Az MSZP frakciója egyelőre csendben van, de bármelyik pillanatban megszólalhatnak ők is, hiszen a Lokál által benyújtott közérdekű adatigénylésre érkezett válaszból kiderül, hogy Czeglédy Csaba ügyvédi irodája 2016 negyedik negyedévében ott is megjelent, mint jogi tanácsadó, amiért három hónapra egymillió forint közeli összeget kapott.


Az idei évre vonatkozó adatsor egyelőre nem áll lapunk rendelkezésére, de a szerződés valószínűleg 2017-ben is folytatódott, hiszen az MSZP által kiadott táblázat egyik oszlopában külön jelölték, ha egy megállapodás megszűnt, Czeglédy cégénél viszont nincs ilyen megjegyzés.

Mint ismert, még múlt csütörtökön rendelte el egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó, többmilliárd forintos adócsalással gyanúsított bűnszervezet kilenc tagja, köztük Czeglédy Csaba ügyvéd, előzetes letartóztatását a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója.

A gyanú szerint Czeglédy Csaba, aki egy – a többi között számos magyarországi multinacionális cégnek diákmunkásokat közvetítő – szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, társaival együtt egy többszintes céghálót működtetett, hogy így kerüljék el a közterhek megfizetését. A bűncselekmények következtében az állami költségvetést több mint hárommilliárd forintos vagyoni hátrány érte.

A bűnszervezet működésében alsó szinten levő, strómanok által vezetett, Csongrád, Fejér és Vas megyében bejegyzett iskolaszövetkezetek a gyanú szerint nem végeztek érdemi tevékenységet, létrehozásuk azt a célt szolgálta, hogy a tevékenységet ténylegesen szervező, Czeglédy Csaba által vezetett, szombathelyi székhelyű cég mentesüljön a diákmunkával kapcsolatos közterhek megfizetése alól.

Ezért a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek nem vallották be a tevékenységükkel kapcsolatos közterheket, vagy ha ez meg is történt, az adót nem fizették meg – tudatta Szanka Ferenc.

A bűnszervezet 2013 és 2016 januárja közötti működése alatt a több mint 9 milliárd forintos forgalom mellett az állami költségvetést az általános forgalmi adó tekintetében mintegy 1,7 milliárd, a személyi jövedelemadót illetően mintegy 1,6 milliárd forint vagyoni hátrány érte.

Kapcsolódó Cikkek