EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Szeged

Az MSZP-s Ujhelyi István feleslegesen riogat

Három évtizedes múltra tekinthet vissza az Erasmus-program, amely európai szinten kilencmillió fiatal számára tette lehetővé, hogy belekóstolhasson a földrész egy másik államának oktatási rendszerébe.

Nem akarják tőlünk megvonni a részvételt az Erasmus+-ban – mondta Pál József professzor

Ujhelyi István szegedi szocialista EP-képviselő szerint ha marad a jelenlegi kormány, akkor nem követik újabb magyar diákok az eddigi kétszázezer résztevőt. Pál József professzor, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős korábbi rektorhelyettese szerint ez pusztán politikai hangulatkeltés.


Ha marad Orbán és az EU elleni háború, akkor az Erasmus-programmal együtt eltűnhet minden nyugatos vívmány, minden előny és lehetőség, amelyet az európai közösség biztosít a magyarok számára – állította a napokban Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő. Pál József, az SZTE Olasz Tanszékének vezetője, az egyetem volt nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese azonban nem lát arra utaló jeleket, hogy hazánk kiesne az Erasmus-rendszerből, és óv a hasonló riogatásoktól.

– Semmiféle olyan információról, arra utaló jelről nem tudok, hogy az EU megvonná hazánktól az Erasmus+-ban való részvételt. Minden bizonnyal politikai hangulatkeltésről van szó, de az információt ellenőrizni kell, ez azonban nem az egyetemre, a szakmára tartozik. A hasonló kijelentések sajnos olyan szituációkat okozhatnak, amelyeket később nehéz lesz helyrehozni – mondta el lapunknak Pál József professzor.


Próba

A harmincéves Erasmusban Magyarország húsz esztendő óta vesz részt. A programot az Európai Bizottság hozta létre az Európai Felsőoktatási Térség diákjai számára, akik ennek köszönhetően különböző időtartamokig – jellemzően egy szemeszterre (4-5 hónap) – kipróbálhatják egy másik tagállam oktatási rendszerét diákként, s még ösztöndíjat is kapnak mellé. A kilencmillió résztvevőből mintegy 200 ezer magyar volt, valamint nagyszámú külföldi ismerte meg így hazánkat.

Mint elárulta, rengeteg szegedi diák is részt vesz a programban, illetve sokan érkeznek külföldről a napfény városába, hogy néhány hónapos részképzésen vegyenek részt. A cél, hogy ismerkedjenek az adott ország oktatásával, kultúrájával, nyelvével. – Úgy gondolom, az együttműködés mindkét irányban kiváló. Törökök, olaszok, franciák, spanyolok és sok más nemzet tagjai jönnek a Szegedi Tudományegyetemre, akiknek a képzését maximálisan igyekszünk ellátni. Ugyanakkor rengeteg hallgató megy tőlünk ki külföldre, ami komoly szerepet játszik a képzésükben. Felkészültté, magabiztossá válnak, s így könnyebben tudnak elhelyezkedni itthon is, ráadásul olyan nyelvtudásra tesznek szert, ami komoly előny a munkaerőpiacon – fejtette ki, egyúttal azt tanácsolván minden hallgatónak, hogy feltétlenül éljenek az Erasmus adta lehetőséggel.

Az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda adatai szerint egyébként a 2015–2016-os tanévben Németország, Olaszország és Spanyolország számított a szegedi hallgatók legkedveltebb célpontjának.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.