2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Sport

Az óceánok ura a Balaton-átúszásnak is nekivág


Több mint egy tucatszor teljesítette már a Révfülöp-Balatonboglár távot a vízben Mányoki Attila hosszútávúszó, és a mai napig ő az egyetlen, aki hivatalosan hosszában is keresztülúszta a magyar tengert.

A 35. Lidl Balaton-átúszáson Illés Fanni paraúszóval együtt teljesíti az 5,2 kilométert, miközben rendületlenül készül az ősszel rá váró megmérettetésre az Ocean’s Seven sorozatban.


– Fanni vetette fel, hogy milyen jó lenne, ha együtt úsznánk, mert ez neki plusz erőt ad.  Mondanom sem kell, hogy hatalmas öröm ez számomra és megtiszteltetés is egyben, hiszen nagyon csodálom Fannit, az eredményeit, és kitartását. Tudom, hogy felemelő élmény lesz számomra a közös úszás és természetesen a célba érkezés is – mondta Mányoki Attila, aki hozzátette, a Balatonnal kapcsolatban vegyes emlékei vannak. – Korábban a felkészülés során mindig megszenvedtem a Balatonban, vagy a túl meleg víz, vagy az edzésprogram miatt. Aztán amikor úgy éreztem, hogy új kihívás kell, az edzőm tanácsára kerestem egy lehetetlennek tűnő feladatot. Ez volt a Balaton-átúszás hosszában, amit senki sem csinált azelőtt, és azóta sem hivatalosan, a Nemzetközi Úszó Szövetség szabályai szerint. Ez meghatározó momentum volt az életemben, habár ott is megszenvedtem, de a különleges átúszás bebizonyította számomra azt, hogyha hiszel az edzésprogramban, magadban, és keményen dolgozol a kitűzött célért, akkor bármi sikerülhet.

Mányoki Attilának a Balaton-átúszás egy felkészülési állomás, hiszen ősszel jöhet a Gibraltári-szoros átúszása

A sportoló elmondta, ő is, mint minden nyíltvízi úszó a medencében kezdett, de az neki valahogy mindig kicsit unalmas és monoton volt egy idő után.
– Amikor először nyíltvízben úsztam, valahogy úgy éreztem, nincs határ, nincs fal, nincs korlát és könnyebben telt az idő is. Nagyobb örömöt okozott számomra, még ha lényegében ez is egy nagy „medence” csak itt a két fal között van, hogy akár 80 kilométert leúszom.


És hogy mi az, ami kulcsfontosságú a nyíltvízi úszás során?
– A felkészül és és a megfelelő fizikai állóképesség, de ez mit sem ér, ha mentálisan nem tudunk olyan állapotba kerülni, hogy csak az úszásra összpontosítsunk. Ki kell zárni minden mást, csak a kartempó, levegővétel, lábtempó és a szervezetünk visszajelzései számítanak. Ezen felül nagyon fontos az alkalmazkodó képesség a változó körülményekhez. El kell fogadni és tisztelni kell a természet törvényeit és az ottani élővilágot, mivel nekünk nem a víz a természetes közegünk, viszont jó pár órát eltöltünk ott.

Mányoki Attila ősszel nekivág az Ocean’s Seven sorozat következő állomásának is.
– Az Ocean’s Seven sorozat a világ 7 legnehezebb átúszását foglalja magába, ezért is lehet az, hogy eddig összesen csak 6 ember tudta végigcsinálni. Ez egy nagyon komplex kihívás, hiszen bírni kell a hideg vizet, a meleg vizet, vannak benne hosszú és rövidebb távok, illetve sok olyan szakasz, ahol az áramlatok miatt gyorsan kell úszni, hogy a végén ne kelljen plusz kilométereket teljesíteni. Illetve, sok olyan rész van, ahol az élővilág is rejthet veszélyeket. Ősszel a Gibraltári-szoros átúszása szerepel a tervben, jövő nyáron pedig az embert próbáló északi-csatorna következik a programomban.

A Balaton-átúszáshoz mit tanácsolsz azoknak, akik rajthoz állnak Révfülöpön július elsején?

Igazából sosem az adott napon, hanem a felkészülés során dől el szinte minden. Lehet, hogy elsőre kevésnek tűnik ez az 5,2 km, de itt folyamatosan úszni kell, ezért fontos, hogy az elején ne vigye el az embert a lendület, inkább tartalékoljunk az erőnkkel, hiszen itt nem az időeredmény számít. A cél az, hogy ne szenvedve teljesítsük a távot, hanem szenvedélyből, örömmel ússzunk és érjünk célba. (ma)

Kapcsolódó Cikkek

 • Késely megijedt a lehetőségtől

  Késely megijedt a lehetőségtől

  Hosszú Katinka hétfői aranyérme után szerényebb eredményekkel kellett beérni a vb-n. Kozma Dominik hetedik lett 200 méter gyorson, majd Késely Ajna végzett a hatodik helyen 1500 gyorson.

 • Vámos: Ilyen gólokról álmodozom

  Vámos: Ilyen gólokról álmodozom

  Vámos Márton utolsó másodpercekben lőtt góljával 10-9-re verte Ausztráliát a magyar vízilabda-válogatott, és ezzel bejutott az elődöntőbe a kvangdzsui világbajnokságon.

 • Kötelező győzelem a máltaiak ellen

  Kötelező győzelem a máltaiak ellen

  Elsőként a Ferencváros labdarúgócsapata kezdi meg a szerepelést a nemzetközi kupaporondon továbbjutó magyar csapatok közül. A Fradi ellenfele a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében a máltai Valletta csapata lesz, amelyet ma fogadnak a zöld-fehérek a Groupama Arénában.