EUR: 325,94 Ft
CHF: 293,98 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb Sopron

Az országosan ismert dobos

Hoffer Péter 13 éve Rúzsa Magdival dolgozik. Idén ismét megrendezik a Sopron zenél programsorozatot a belvárosban. Hoffer Péter soproni dobossal, a program szervezőjével beszélgettünk az eseményről, az iskolájáról és a szakmáról.


– Gőzerővel folynak a június 24-ei Sopron zenél előkészületei…
– Két éve volt egy jubileumi nagykoncertünk, amely iránt óriási volt az érdeklődés, és ezután jött az igény, hogy ezt folytatni kellene. Ezért döntöttünk úgy, hogy idén is megrendezzük. Gyakorlatilag már január óta folynak a próbák, az ifjú zenét tanulók és a fellépő vendégek egyaránt sokat dolgoznak vele.


Hoffer Péter az egyik legismertebb dobos 
Fotó: Mészáros Diána

– Mi a célja?
– Soproniaktól soproniaknak – ez lehet a mottója. Vagyis soproniak zenélnek soproniaknak. Idén nem csak egynaposra tervezzük, hiszen június 24-étől július 1-jéig, a VOLT Fesztivál ideje alatt is minden napra szervezünk egy-egy koncertet 14 órától. Így a belvárosba ellátogató fesztiválozók is megismerkedhetnek a helyi zenekarokkal.
– Milyen műsor várja a közönséget?
– Idén kitaláltuk az utcazene-fesztivált három hangulatos belvárosi helyszínen. Kisebb színpadokat állítunk fel a belvárosban, ahol akusztikus jellegű koncertek várják az érdeklődőket tizenöt zenekar mini-, harmincperces koncertjével. A közönség, a SOPZEN kupon segítségével kiválaszthatja a neki legjobban tetsző zenekart, amely fellépési lehetőséget nyer a jövő évi VOLT Fesztiválon. Lesz mindenféle stílus: alternatív, latin gitárzene, musical, rock kicsit mérsékeltebb hangerővel, akusztikus verzióban.
– Mit kell tudni még az idei koncertről?
– Szeretnénk soproni berkeken belül maradni. Nagyon sok profi zenész és fiatal tehetség van a közreműködők között. Ezúttal pedig a főműsorban, a The Rolling Stones zenekar számaival készülünk, ami abszolút aktuális, hiszen a világhírű formáció idén ismét turnéra indult.
– Mesélj az iskoláról, amely immár huszonöt éve indult!

Hoffer Péter évtizedek óta a színpadon
Fotó: Mark A. Rosta

– Köszönjük, jól vagyunk. A Sopron zenél koncert is arról szól, hogy bemutatkozhassanak a gyerekek profi zenészek kíséretében. Idén is játszanak pár számot önállóan. Dobiskolaként indultunk, de ma már tartunk billentyű- és gitároktatást, valamint nagy hangsúlyt helyezünk a zeneelméletre és a ritmikára. Fontosnak tartjuk, hogy gyakorlatias legyen az oktatás. Azért szervezünk együtt zenéléseket, hogy amivel zenészként foglalkozni fognak, abba beleszagolhassanak.
– Te is olyan zenész vagy, aki hitelesen tudja átadni a tapasztalatait…
– Nem most kezdtem, az biztos. Idén is összejött hatvan koncert, és összességében tizenhárom éve játszunk együtt Rúzsa Magdival. A zenekar nagyon jó, remek a hangulat a turnébuszban, tehát nincs okom panaszra. Megyünk előre.
– Mi kell ahhoz, hogy valóban befusson egy fiatal és országosan ismert legyen?
– Szerintem a siker a jó csapatmunkában rejlik, amelynek ismérvei az egymás iránti tisztelet, a munka iránti alázat és természetesen nem elhanyagolható tényező az évek során megszerzett tapasztalat sem.
– Sok ismert zenésszel dolgoztál már együtt. Mi adja most a motivációt?
– A szakmámban maximalista vagyok. Éppen ezért a minőség fenntarthatósága érdekében az elmúlt években inkább leadtam a munkáimból. Ami megmaradt, azt a lehető legjobban szeretném megvalósítani. Így van Magdinál is. Bizonyos zenei megoldásokon órákig elidőzünk, hogy tökéletesen szólaljon meg a dal élőben. A Sopron zenél rendezvényben pedig óriási lehetőséget látok. A város gyönyörű, és rengeteg tehetséges ember él itt.
– A család is központi szerepet játszik az életedben…
– Zenélnek a gyerekek is, gyakran járunk túrázni és természetesen sokat focizunk. Szeretek úton lenni, viszont nagyon jó hazaérkezni és itthon újratöltődni.


Hoffer Péter
Hoffer Péter pályája során dolgozott már együtt Demjén Ferenccel, Hobóval, a soproni Moby Dick dobosa volt több mint 20 évig, valamint a Brazzil és a Hungarica együttes egyik alapítója.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.