EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Külföld

Az uniós migrációügyi biztos már szelektíven értékeli a kerítéseket

Nem jó megoldás az európai határvédelem szempontjából, ha az uniós tagállamok kerítéseket húznak fel a külső határokon – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos pénteken a tagországok belügyminisztereinek luxembourgi tanácsülését követően. 

Az ülést követő sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy miért változott a véleménye a kerítésekkel kapcsolatban, hiszen 2013-ban görög védelmi miniszterként védelmébe vette a Görögország és Törökország közötti határon épített kerítést, Avramopulosz azt válaszolta, hogy az egy teljesen más helyzet volt, mint a mostani.

Mint mondta, védelmi miniszterként az volt a feladata, hogy megvédje az országát az esetleges ellenségektől, de a menekültek és migránsok nem az “ellenségeink”, “ezek a kétségbeesett emberek” nem is “betolakodók vagy megszállók”, ezért méltósággal, a nemzetközi és az európai jog előírásainak megfelelően kell velük bánni.


“Amikor hazám védelmi minisztere voltam, a hazám védelmén kellett dolgoznom, de a menekültek és migránsok most nem támadják meg Európát. Őket nem úgy kell kezelni, mint akik ellenséges szándékkal hatolnak be, hanem a nemzetközi jognak megfelelően” – tette hozzá a politikus.

Amikor a Híradó tudósítója arról kérdezte, hogy mi a különbség a görög és a magyar kerítés között, kivették a kezéből a mikrofont, de az uniós biztos még válaszolt erre a kérdésre.  Szerinte két teljesen különböző dologról van szó, a két ország helyzetét egyáltalán nem lehet összehasonlítani. ”Európa nem egy erőd és soha nem is fog azzá válni” – szögezte le.


A Híradó két kérdést már nem tudott feltenni. Az egyik az, hogy Soros Györgynek sikerült-e meggyőznie arról, hogy nem a kerítések jelentik a megoldást, illetve hogy mit fog tenni a bizottság, hogy betartassa a kötelező kvótákat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Riasztó sebességű a dachsteini gleccserolvadás

  Riasztó sebességű a dachsteini gleccserolvadás

  Riasztó sebességű és mértékű a dachsteini gleccserolvadás. Azonnali klímavédelmi intézkedésekre van szükség – állapította meg egy helyszíni szemle után Runi Anschober környezetvédelemért felelős felső-ausztriai politikus.

 • Ezért gyújtogatott a filmstúdióban

  Ezért gyújtogatott a filmstúdióban

  “Ellopták”, más szerző nevével használták fel a tettes novelláját, és ezért gyújthatta fel azt a kiotói filmstúdiót, amelynek lángoló épületében 33 ember lelte halálát, tíz pedig súlyosan megsérült – írta pénteken a japán sajtó.

 • Saját húgát verte baseballütővel agyba-főbe a migráns

  Saját húgát verte baseballütővel agyba-főbe a migráns

  Elképesztő indulattal ütötte nővére fejét egy baseballütővel egy 18 éves afgán fiú, aki azért rontott a 20 éves lányra Stuttgart egyik vasútállomásán, mert a lány nem azt a férfit szerette, akit az iszlám törvénykezés szerint élő családja szánt neki.