EUR: 325,98 Ft
CHF: 296,72 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Sport

Az úszók elnöke beszólt Gyárfás Tamásnak

Sajnálatosnak nevezte Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, hogy Hosszú Katinkának az úszás és a felkészülés helyett bürokratikus akadályokkal és áskálódásokkal kell foglalkoznia. A Tényeknek nyilatkozó sportvezető, az exelnök Gyárfás Tamásnak is üzent.

 

 

Néhány nappal ezelőtt bombaként robbant Hosszú Katinka levele, amelyben komoly kritikát fogalmazott meg a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) működésével kapcsolatban. A háromszoros olimpiai bajnok sportoló a közösségi oldalán tette közé szerda reggel írását, amelyben elsősorban azt nehezményezi, hogy a FINA úgy dönt szabályváltozásokról, hogy nem kérdezi meg előtte a versenyzőket, sőt olyan újításokat vezet be, amelyekkel korlátozza legjobbjait. Hosszú szerint a világkupákat érintő módosítások hosszú távon megfojtják azt a versenysorozatot, amely néhány év alatt a sportág legfontosabb szériája lehetne.


A TV2 Tények című műsorának nyilatkozó Bienerth Gusztáv azt mondta, hogy sajnálatosnak tartja, hogy Katinkának az úszás és a felkészülés helyett bürokratikus akadályokkal és áskálódásokkal kell foglalkoznia. – A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökeként én személyesen is mindent megteszek annak érdekében, hogy ez a vita rendeződjön a nemzetközi szövetség és Hosszú Katinka között.

Bienerth nem mulasztotta el, hogy elődjének, a jelenleg a FINA alelnökeként dolgozó Gyárfás Tamásnak is üzenjen. – Nagyon nemélem, hogy a FINA-ban dolgozó magyar, Magyarországot képviselő tisztségviselők a magyar úszók és Hosszú Katinka érdekeit fogják képviselni – mondta az elnök.


Bár a történet igazán Hosszú levelével kapott nagy nyilvánosságot, Katinka és a MÚSZ már június elején értetlenségüknek adtak hangot. A MÚSZ értetlenül áll a FINA döntése előtt, amely jelentősen megváltoztatta a szabályokat a 2017-es úszó világkupa-sorozatra – írták a hónap elején, amikor kiderült, hogy az új szabályok szerint az idén kilenc állomásos világkupán egy versenyző egy viadalon maximum négy egyéni számban indulhat.

A MÚSZ állásfoglalása szerint a változtatások korlátozzák a versenyt, szűkítik az élsportolók versenylehetőségeit, és a világ legjobb úszónője számára is hátrányt jelentenek. – Ebben a helyzetben a Magyar Úszó Szövetség a FINA-nál kezdeményezi ezen új szabályok felülvizsgálatát, amelyhez kéri a FINA alelnökének, Gyárfás Tamásnak megértő támogatását is – áll a közleményben.

“Gratulálok FINA, így sikerült biztosítani, hogy nem úszhatok és nyerhetek annyit idén… De mást nem” – közölte Facebook-oldalán Hosszú Katinka, aki 2012 óta minden évben megnyerte az összetett pontversenyt, csak tavaly 386 ezer dollárt (106 millió forint) keresett, és 73 aranyérmet gyűjtött.

Az úszók idei vk-sorozata, melyet 25 méteres medencében rendeznek, a budapesti vizes vb után, augusztus 2-án kezdődik Moszkvában.

Kapcsolódó Cikkek