EUR: 325,97 Ft
CHF: 294,31 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Belföld

Balog Zoltán: hiszünk a tehetségekben, ezért támogatjuk őket

Hiszünk abban, hogy Magyarországon zenei tehetségek születnek, szeretnénk, ha álmaik valóra válnának, és el tudnának indulni a pályán. Ezt segíti a Cseh Tamás Program és a Hangszert a kézbe rendezvénysorozat is – mondta Balog Zoltán szerdán a Várkert Bazárban az interaktív hangszerkiállítás budapesti megnyitóján.

Az emberi erőforrások minisztere, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke, a Hangszert a kézbe vándorkiállítás fővédnöke örömtelinek nevezte, hogy a rendezvény eddigi hét vidéki városban mintegy 22 ezer fiatalt vonzott az elmúlt hónapokban.


“Marad a hazai könnyűzenét támogató Cseh Tamás Program, és további területeket is erősítünk a Nemzeti Kulturális Alapon belül. Ezért indult el a népzenére, népi kultúrára fókuszáló Halmos Béla Program, és emiatt kezdeményeztük a táncot támogató Imre Zoltán Program elkezdését is” – hangsúlyozta Balog Zoltán. A miniszter kitért arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal kötött megállapodás alapján az NKA további 700 millió forintos forrást kap programjai támogatására 2017 első fél évére.

Balog Zoltán szólt arról, hogy a Nemzeti Kulturális Alap az elmúlt kulturális kormányzatok egyik legsikeresebb vállalkozásának bizonyult, a rendszer átalakításával tovább tudták erősíteni Magyarország kulturális teljesítőképességét. Hozzátette: a feltörekvő fiatalokat évek óta megelégedésre támogató Cseh Tamás Program addig marad, amíg van iránta érdeklődés.


A kiállítás megnyitóján jelen volt Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégium vezetője, Balogh Géza, a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) elnöke, Gyutai Csaba, a Várkert Bazárt üzemeltető Várgondnokság ügyvezetője, valamint Szántai Irén, az NKA Igazgatóság igazgatója. A megnyitón rövid zenei bemutatót tartott Benkő Zsolt gitártanár, a Hangszert a kézbe rendezvénysorozat egyik közreműködője.

A Hangszert a kézbe ingyenes vándorkiállítás a szerdán kezdődött Cseh Tamás Program Fesztivál (CSTP Feszt) egyik kiemelt programja. Az ország hét nagyvárosában (Szolnokon, Debrecenben, Nyíregyházán, Szegeden, Pécsett, Szombathelyen, Kecskeméten) február óta már sikerrel bemutatott tárlat budapesti állomásán, a Várkert Bazárban szerdától négy napon át több mint száznegyven hangszert, gitárokat, basszusgitárokat, dobokat, billentyűsöket, illetve házistúdió-eszközöket lehet kipróbálni, hozzáértő szakértők segítségével.

A Hangszert a kézbe a magyar könnyűzenei oktatás történetének eddigi legnagyobb szabású eseménye. Az eddigi tárlatokon a hangszerkiállítás mellett hangszersimogató, rendhagyó ének- és zeneórák, minikoncertek, szakmai rendezvények várták a fiatalokat és a zenélés iránt érdeklődő idősebbeket. A roadshow-t a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) szervezi az NKA Cseh Tamás Programja támogatásával.

A hangszerkiállítás szerdától péntekig 14 órától 21 óráig várja az érdeklődőket, szombaton, a múzeumok éjszakáján éjfélig lesz nyitva. A CSTP Feszt keretében csütörtökön és pénteken nemzetközi zeneipari találkozót rendeznek az A38 hajón, a Várkert Bazárban pedig négy nap alatt ötven zenekar ad koncertet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Folyamatosan csökken a munkanélküliség

  Folyamatosan csökken a munkanélküliség

  Az utóbbi hónapokban folytatódik az a tendencia, miszerint hónapról hónapra egy-egy tized százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta – közölte Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

 • Sorosék Brüsszelben támadják a Fideszt

  Sorosék Brüsszelben támadják a Fideszt

  Soros György mintegy 200 európai lobbiszervezete levélben fordult az Európai Néppárthoz azért, hogy megakadályozza a fideszes Hidvéghi Balázs megválasztását az egyik bizottság alelnöki posztjára, és megvétózzon más fideszes jelölteket is.

 • 1,6 milliárdos fejlesztés a mentőknél

  1,6 milliárdos fejlesztés a mentőknél

  Soha nem történt ekkora fejlesztés a mentőszolgálat történetében, miután az Országos Mentőszolgálat kormányzati forrásból 1,6 milliárd forintért vásárolhatott új eszközöket.

 • Újjászületik a Blaha Lujza tér

  Újjászületik a Blaha Lujza tér

  A tervek szerint 2021 végére újulhat meg a Blaha Lujza tér, több mint négymilliárd forintos fővárosi és kormányzati forrásból.