EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Belföld

Bányatavakban fürdene? Nem mindegyik tiltott gyümölcs

Végre itt a nyár! Ilyenkor olyan kellemes belecsobbanni a hűs habokba. Egyre többen gondolják úgy, hogy a zsúfolt strandok, valamint a Velencei-tó és a Balaton helyett valami eldugottabb, kisebb forgalmú helyet keresnek. Pest megyében közel negyven bányató van és ezek közül kilencben bizony legálisan meg is mártózhatunk.
Nemcsak az anyagiak miatt döntenek úgy többen is, hogy nem strandokon, vagy fürdőkben, hanem kevéssé látogatott nyílt vizekben keresnek gyógyírt a hőségre. Sajnos fittyet hányva a figyelmeztetésekre többen olyan bányatavakban hűsölnek, ahol tiltott a fürdőzés. Ráadásul a tavak hamar mélyülnek, a víz néhol nyáron is jéghideg.  Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy ezeken a helyeken nemcsak a büntetést kockáztatja az ember, hanem a testi épségét is.

Budakalász
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Pest megyében is előszeretettel látogatják az emberek a bányatavakat, amelyekről az terjedt el, hogy tilos bennük fürdeni. A Lokál ezért megkereste a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy vannak-e a megyében olyan bányatavak, melyekben szabad megmártózni illetve mekkora bírságot kockáztatnak azok, akik a tilalom ellenére olyan helyeket választanak, ahol nem szabad fürdeni.
Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője egy, a rendőrség által, a police.hu oldalon összeállított anyagot ajánlott a figyelmünkbe, melyből érdekes dolgok derülnek ki például a bírságokról is.
Pest megye közel negyven bányatavából kilenc – Dunavarsány, a délegyházi 2-es, 4-es és 6-os tavak, Dunaharaszti, Áporka, Kiskunlacháza és Pócsmegyer – területén engedélyezett a fürdés. A dunaharaszti és a budakalászi Omszki-tó egy részén pedig lehetőség van a motoros vízi sporteszközök használatára is.

 

Ám ahogy egy autónál, itt is szükség van a hivatalos papírokra. A motoros vízi sporteszköznek érvényes műszaki vizsgával, a vezetőnek jogsival kell rendelkeznie, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság állít ki. A jetski sebessége a bányatavakon nincs korlátozva, ami fokozott veszélyt jelenthet a tiltott helyen fürdőzőkre. Ezek a járművek fékhatással nem rendelkeznek, nehezen irányíthatóak és nem biztos, hogy a vezető időben észleli a vízben tartózkodót, ami súlyos balesetet is okozhat. Az engedély nélkül vezetőkkel szemben szabálysértési eljárás indul.  Nem kevés pénzt kockáztat, aki papírok nélkül hódol szenvedélyének. A kiszabható pénzbírság összege 5-150 ezer forintig, a helyszíni bírság 5-50 ezer forintig terjedhet.


Budakalász
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

 

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, szabálysértést követ el és 5-150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A helyszíni bírság összege ebben az esetben is 5-50 ezer forint közötti összeg. Szabálysértési bírságot a rendőrség, a közterület-felügyelők, a természetvédelmi őr és az önkormányzati természetvédelmi őr szabhat ki.


Trükközni nem érdemes, ugyanis fürdésnek számít az úszás mellett a játékcsónak, a vízibicikli, valamint a banánhajó vízen történő használata és az ezekről történő vízbe ugrálás is. Gyermekekkel érkező családok számára nagyon fontos tudni, hogy hat éven aluli vagy úszni nem tudó 12 év alatti gyermek csak szülői felügyelettel fürödhet szabadvizekben ott, ahol a fürdés megengedett.

A fürdésre engedélyezett területet az önkormányzat hozzájárulásával az ÁNTSZ Kistérségi Intézete jelöli ki. Ezeken a területeken kéthetente ellenőrzik a víz minőségét, valamint van mosdó, zuhanyzó, hulladékgyűjtő és mentésre, elsősegélynyújtásra kiképzett személyzet. Ezzel szemben ahol tiltott a fürdőzés, ott nincsenek kiépített mellékhelyiségek, öltözők és elegendő szemétgyűjtési lehetőség, továbbá az elsősegélynyújtás sem megoldott.

A jogi következmények mellett nagyon fontosak az élettani, egészségügyi következmények, ugyanis a bányatavak jellemzője, hogy néhány lépés után hirtelen mélyülnek, a nagy mélység miatt csak a felszín melegszik fel. A hirtelen vízhőmérséklet csökkenés könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot, szívmegállást. Fertőzésveszéllyel is számolni kell, hiszen a víz minőségét nem ellenőrzik rendszeresen, ezért nagyon sok veszélyes hulladék és méreganyag kerülhet a vízbe. Ezen kívül a mederben előfordulhatnak olyan tárgyak, amelyek könnyen okozhatnak sérülést.

A Dunán Dunabogdány, Göd-alsó, Göd-felső, valamint Ráckeve területén találhatók fürdőzésre kijelölt helyek. Aki a folyóban a fürdőzésre vonatkozó szabályokat nem tartja be, ugyanolyan jogkövetkezményekkel számolhat, mint a bányatavak esetében.

 

 

  • Ha lehetőség van rá, érdemes használni a csomagmegőrzőt és annak kulcsát fürdés közben is magunknál tartani.
  • Az autóval érkezők ellenőrizzék, hogy a járművet bezárták-e és semmilyen értéket ne hagyjanak szem előtt, még az utastérben az ülés alá becsúsztatva sem.
  • Lehetőleg ne vigyünk magunkkal nagy értékű ékszert, műszaki cikkeket
  • Aki mégis visz, azokat zárható táskába tegye és a fürdés idejére bízza rá hozzátartozójára
  • Lehetőleg annyi pénzt vigyünk csak magunkkal, amennyi feltétlenül szükséges
  • Ne felejtsük otthon a naptejet, vagy napolajat
  • Érdemes kalapot, vagy kendőt és napszemüveget vinnünk
  • Jó szolgálatot tehet 1-2 üveg ásványvíz is
  • A kavicsos talajon jól jöhet egy gyékény, vagy matrac

 

Kapcsolódó Cikkek