2019. október 19., szombat
Nándor

Belföld

Bárándy védi a zavargó szírt

A volt szocialista igazságügy-miniszter, Bárándy Péter védi ezentúl azt a szír férfit, aki még 2015. szeptember 16-án a röszkei határnál megdobálta a rendőröket és a nála lévő megafon segítségével hergelte az országba betörni készülő migránsokat. A férfit első fokon tíz évre ítélte a bíróság.

Már nem Sebők Balázs védi Ahmed H.-t az ellene folyó terrorperben – értesült az Origo. A szegedi ügyvéd még 2016-ban, kirendelt ügyvédként látta el a terrorizmussal vádolt, illetve első fokon tíz év fegyházra ítélt szír férfi védelmét, és a június 15-re kitűzött másodfokra is úgy készült, hogy ő viszi tovább az ügyet.


Csakhogy váratlanul Bárándy Péter volt MSZP-s igazságügyi miniszter került a helyére. A sztárügyvéd 2002–2004 között a megbukott Medgyessy-kormány tagja volt. Fia, Bárándy Gergely jelenleg is szocialista országgyűlési képviselő, a párt elnökségi tagja.

Az Origo elérte Sebők Balázst, aki megerősítette, hogy már nem ő védi Ahmed H.-t. Azt mondta, hogy márciusban kapott egy értesítést arról, hogy megszüntették a megbízatását és más ügyvédet kértek fel a negyvenéves bevándorló védelmére. Arra nem tudott válaszolni, hogyan talált egymásra Bárándy és Ahmed H. A Magyar Idők úgy tudja, Bárándy meghatalmazásáról a szír férfi családja döntött.
A Szegedi Törvényszék döntése értelmében a szír menekült terrorcselekményben működött közre, illetve a határzár tiltott átlépésében is bűnösnek találták. Ahmed H. a hazai és a nemzetközi liberális körökben gyakorlatilag egyből hőssé vált, tüntetést is szerveztek mellette, az Egyesült Államok külügyminisztériuma pedig Barack Obama elnökségének utolsó hónapjaiban közleményben állt ki a férfi mellett. Ennél is tovább ment viszont az Európai Parlament (EP), amely egy májusi, Magyarországot kritizáló határozatában a kifogásolt ügyek között Ahmed H. elítélését is felemlegette.
Ennek kapcsán Szijjártó Péter külügyminiszter korábban bejelentette, hogy a magyar kormány nemzetközi szervezetekhez fordul, mert elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja, hogy az EP egy terrorizmus miatt elítélt embert menteget.
A Szegedi Ítélőtábla fellebbviteli tanácsa június 15-én, csütörtökön tárgyalja az ügyet másodfokon.

Bárándy Péter
MTI Fotó: Mohai Balázs

Horgos, 2015. szeptember 16.
Migránsok a Horgos-Röszke szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. A magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben.
MTI Fotó: Ujvári Sándor


Kapcsolódó Cikkek

 • Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok november 6-án a budapesti Müpában.

 • Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  A Nemzeti Lovas Díszegység bemutatójával, koszorúzási ünnepséggel, majd a versenysorozat ünnepélyes megnyitójával, a 72 versenyző település lovasának fogadalomtételével és az előfutamokkal kezdődik ma délben a 12.

 • Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek; felmérések szerint a 2 és 18 év közötti fiatalok több cukrot fogyasztanak a WHO által javasolt, a teljes kalóriabevitel tíz százalékánál – közölte Antal Emese dietetikus szombaton az M1 aktuális csatornán.

 • Erre figyeljen a hétvégén

  Erre figyeljen a hétvégén

  Rendezvények miatt több helyen is forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban a hétvégén. Szombaton és Vasárnap rendezik meg a 12. Nemzeti vágtát, amire már pénteken elkezdődik a készülődés, Budán pedig futóverseny miatt bonyolódik a közlekedés.