EUR: 312,87 Ft
CHF: 275,91 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Belföld

Bárándy védi a zavargó szírt

A volt szocialista igazságügy-miniszter, Bárándy Péter védi ezentúl azt a szír férfit, aki még 2015. szeptember 16-án a röszkei határnál megdobálta a rendőröket és a nála lévő megafon segítségével hergelte az országba betörni készülő migránsokat. A férfit első fokon tíz évre ítélte a bíróság.

Már nem Sebők Balázs védi Ahmed H.-t az ellene folyó terrorperben – értesült az Origo. A szegedi ügyvéd még 2016-ban, kirendelt ügyvédként látta el a terrorizmussal vádolt, illetve első fokon tíz év fegyházra ítélt szír férfi védelmét, és a június 15-re kitűzött másodfokra is úgy készült, hogy ő viszi tovább az ügyet.


Csakhogy váratlanul Bárándy Péter volt MSZP-s igazságügyi miniszter került a helyére. A sztárügyvéd 2002–2004 között a megbukott Medgyessy-kormány tagja volt. Fia, Bárándy Gergely jelenleg is szocialista országgyűlési képviselő, a párt elnökségi tagja.

Az Origo elérte Sebők Balázst, aki megerősítette, hogy már nem ő védi Ahmed H.-t. Azt mondta, hogy márciusban kapott egy értesítést arról, hogy megszüntették a megbízatását és más ügyvédet kértek fel a negyvenéves bevándorló védelmére. Arra nem tudott válaszolni, hogyan talált egymásra Bárándy és Ahmed H. A Magyar Idők úgy tudja, Bárándy meghatalmazásáról a szír férfi családja döntött.
A Szegedi Törvényszék döntése értelmében a szír menekült terrorcselekményben működött közre, illetve a határzár tiltott átlépésében is bűnösnek találták. Ahmed H. a hazai és a nemzetközi liberális körökben gyakorlatilag egyből hőssé vált, tüntetést is szerveztek mellette, az Egyesült Államok külügyminisztériuma pedig Barack Obama elnökségének utolsó hónapjaiban közleményben állt ki a férfi mellett. Ennél is tovább ment viszont az Európai Parlament (EP), amely egy májusi, Magyarországot kritizáló határozatában a kifogásolt ügyek között Ahmed H. elítélését is felemlegette.
Ennek kapcsán Szijjártó Péter külügyminiszter korábban bejelentette, hogy a magyar kormány nemzetközi szervezetekhez fordul, mert elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja, hogy az EP egy terrorizmus miatt elítélt embert menteget.
A Szegedi Ítélőtábla fellebbviteli tanácsa június 15-én, csütörtökön tárgyalja az ügyet másodfokon.

Bárándy Péter
MTI Fotó: Mohai Balázs

Horgos, 2015. szeptember 16.
Migránsok a Horgos-Röszke szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. A magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben.
MTI Fotó: Ujvári Sándor


Kapcsolódó Cikkek

 • Szemetet szed az ország

  Szemetet szed az ország

  Idén is elstartolt a TeSzedd! – közel 240 ezer önkéntessel –, az elmúlt évek legsikeresebb környezetvédelmi akciója. A március 18-tól 24-ig tartó országos szemétszedés első fővárosi állomása a Bikás park és környéke volt.

 • Orbán felmosta a padlót a Jobbikkal

  Orbán felmosta a padlót a Jobbikkal

  Elfogadhatatlannak minősítette Gyöngyösi Márton jobbikos frakcióvezető holokausztgyalázó, antiszemita kijelentéseit a Mazsihisz az Origo kérdéseire válaszolva. Mint emlékezetes a portál által megszerzett videókon a Jobbik második embere, aki korábban a zsidó származású képviselők listázását is javasolta, utána egy fórumon a zsidó népirtással viccelődött.

 • Sokasodnak a botrányok Márki-Zay körül

  Sokasodnak a botrányok Márki-Zay körül

  Hiányos, majd eltüntetett pénzügyi beszámoló a családi cégben, furcsa lakáskiutalás és még furcsább, közbeszerzést megkerülő pályáztatás – ezek a botrányok alakultak ki néhány hét alatt az “összellenzéki” hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter körül.

 • Megbüntették a hisztiző ellenzékieket

  Megbüntették a hisztiző ellenzékieket

  Az Országgyűlés 36 ellenzéki képviselő tiszteletdíját csökkentette a tavaly december történt botrányos akció miatt, amelyet ahol a munka törvénykönyvének módosítása miatt követtek el a politikusok.