EUR: 326,32 Ft
CHF: 294,56 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Egyéb I.kerület XI.kerület

Beindult a Szabihíd!

Több ezren vették birtokba az első szünidei hétvégén a Szabadság hidat. A Valyo – Város és Folyó Egyesület által elért lezárás alatt az egyesület önkénteseinek koordinációja mellett a hídon a gyerekektől a legidősebbekig minden korosztály megfordult. Idén még három hétvégén válik köztérré a főváros egyik legszebb pontja.

Tavaly az építkezés miatt lezárt hidat spontán módon foglalták el a városlakók. Idén újra szabaddá válik a híd négy hétvégén. A Valyo Egyesület szeretné, ha a résztevők szabad köztérként használnák a Szabihidat, és ők maguk szerveznének programokat és laknák be a teret. A projekt jelszava is ez: Híd-Köz-Tér, Kell két nap Szabi.


Az első lezárásos hétvégén cirkuszi előadás és koncertek várták a látogatókat.

– Nagyon jól sikerült a Szabihíd nyitó hétvégéje, de néhány programon a koncentrált tömeg miatt nehéz volt átjutni kerékpárral és gyalog is. Ezt a következő alkalmakkor megpróbáljuk orvosolni – mondta el Tömör Miklós, a Valyo elnöke. Hozzátette: a Valyo célja, hogy nyaranta minél több hétvégén legyen szabad a híd, akár úgy is, hogy a villamosközlekedés megmarad. Idén még háromszor, júniusban 24–25-én és még két augusztusi hétvégén lesz köztér a Szabihíd.


A lezárást a Fővárosi Önkormányzat is támogatja, a híd tisztán tartását a Fővárosi Közterület-fenntartó, a mosdó üzemeltetését a Fővárosi Csatornázási Művek végzi. Emellett a Valyo önkéntesei segítik a közterület-felügyelők munkáját.

A Valyo önkéntesei közösségi filmet is készítenek: arra kérnek mindenkit, aki valamelyik hétvégén kimegy a hídra, hogy telefonjával vagy kamerával készítsen videót, és azt küldje el a [email protected] e-mail-címre. A további szabihidas eseményekről az [email protected], a http://facebook.com/szabihid és a http://szabihid.hu oldalakon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.