2019. október 22., kedd
Előd

Egyéb Békéscsaba

Békéscsaba újjátelepítésének 300. évfordulóját szervezik

Ismét ülésezett a Békéscsaba 300 Várostörténeti Emléktestület azzal a céllal, hogy egyeztessék a 2018-as programsorozat különböző elemeit.

A testület 2016 novemberében azzal a céllal jött létre, hogy Békéscsaba újjátelepítésének 300. évfordulóját méltóképpen ünnepelhesse meg a város. A terv egy impozáns programsorozat összeállítása, amelyben a várostörténethez köthető, kulturális, ismeretterjesztő, és számos más tematikájú rendezvény is megvalósulhat.


A legutóbbi ülésen már a programelemeket egyeztették az önkormányzat, a kulturális intézmények és a helyi civil szervezetek képviselői. Vannak már javaslatok várostörténeti kiállításra, emléktábla-avatásra, szobrokra, fesztiválokra, tudományos konferenciákra, illetve arra, hogy miként lehetne megszólítani az ifjúságot és erősíteni a békéscsabai identitástudatot.

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy a programok megvalósítását nagyrészt pályázati forrásokból tervezik, és ha szükséges, a város költségvetéséből kiegészítik. Ehhez kapcsolódva tette hozzá Kutyej Pál képviselő, hogy először meg kellene határozni a pontosan rendelkezésre álló összeget, és csak azután dönteni a programokról, valamint a végleges költségvetésről.

Miklós Attila azt javasolta a megjelenteknek, hogy ne csak Békéscsabán legyenek a rendezvények, hanem vonják be a testvérvárosokat, de akár a fővárost is. Nemcsak a helyi lakosság tudjon a jeles évfordulóról, hanem minél szélesebb körben értesüljenek róla, és minél többen látogassanak el a programok miatt a megyeszékhelyre.

Kapcsolódó Cikkek