EUR: 321,93 Ft
CHF: 285,04 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Békéscsaba

Békéscsaba újjátelepítésének 300. évfordulóját szervezik

Ismét ülésezett a Békéscsaba 300 Várostörténeti Emléktestület azzal a céllal, hogy egyeztessék a 2018-as programsorozat különböző elemeit.

A testület 2016 novemberében azzal a céllal jött létre, hogy Békéscsaba újjátelepítésének 300. évfordulóját méltóképpen ünnepelhesse meg a város. A terv egy impozáns programsorozat összeállítása, amelyben a várostörténethez köthető, kulturális, ismeretterjesztő, és számos más tematikájú rendezvény is megvalósulhat.


A legutóbbi ülésen már a programelemeket egyeztették az önkormányzat, a kulturális intézmények és a helyi civil szervezetek képviselői. Vannak már javaslatok várostörténeti kiállításra, emléktábla-avatásra, szobrokra, fesztiválokra, tudományos konferenciákra, illetve arra, hogy miként lehetne megszólítani az ifjúságot és erősíteni a békéscsabai identitástudatot.

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy a programok megvalósítását nagyrészt pályázati forrásokból tervezik, és ha szükséges, a város költségvetéséből kiegészítik. Ehhez kapcsolódva tette hozzá Kutyej Pál képviselő, hogy először meg kellene határozni a pontosan rendelkezésre álló összeget, és csak azután dönteni a programokról, valamint a végleges költségvetésről.

Miklós Attila azt javasolta a megjelenteknek, hogy ne csak Békéscsabán legyenek a rendezvények, hanem vonják be a testvérvárosokat, de akár a fővárost is. Nemcsak a helyi lakosság tudjon a jeles évfordulóról, hanem minél szélesebb körben értesüljenek róla, és minél többen látogassanak el a programok miatt a megyeszékhelyre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.