2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Szeged

Bilincsbe verték Botka László ügyvédjét

A szocialista Czeglédy Csaba Szegeden került előzetes letartóztatásba. A gyanú szerint társaival együtt több mint hárommilliárd forinttal károsították meg a költségvetést.

Július 15-éig előzetes letartóztatásba helyezte a Szegedi Járásbíróság Czeglédy Csabát, a szombathelyi MSZP elnökét és nyolc társát. A szocialista ügyvéd-politikust egy budapesti luxusétteremben vették őrizetbe a NAV nyomozói. A gyanú szerint Czeglédy – aki az MSZP és a Demokratikus Koalíció jogi képviselőjeként, illetve személyesen Botka László szegedi polgármester, miniszterelnök-jelölt ügyvédjeként is dolgozott és dolgozik számos peres ügyben – egy többek között számos magyarországi multinacionális cégnek diákmunkásokat közvetítő szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetőjeként olyan többszintes céghálót működtetett társaival együtt, aminek eredményeképpen az állami költségvetést több mint hárommilliárd forintos vagyoni hátrány érte.


A bűnszervezet működésében alsó szinten lévő, strómanok által vezetett Csongrád, Fejér és Vas megyében bejegyzett iskolaszövetkezetek érdemi tevékenységet nem folytattak, létrehozásuk azt a célt szolgálta, hogy a Czeglédy által vezetett cég mentesüljön a diákmunkával kapcsolatos közterhek megfizetése alól. Ha a gyanú beigazolódik, a felelősöket akár 5–20 évig tartó szabadságvesztéssel büntethetik. Az érintettek fellebbeztek a bíróság döntése ellen.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a Czeglédy-ügy bizonyítja, hogy a szocialisták még mindig a korrupció oldalán állnak. Hidvéghi Balázs felszólította Botka Lászlót, hogy adjon egyértelmű választ arra, tudott-e ügyvédje ügyleteiről, és tisztázza, mennyit fizetett a párt Czeglédy Csabának.


Szorul a hurok?

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje körül egyre jobban forr a levegő. A Lokál Extra Szeged is többször beszámolt a politikus vagyonnyilatkozati botrányáról és arról, hogy első számú helyettese, a szocialista alpolgármester Solymos László, kabinetfőnöke, Kalmár Gábor és a címzetes főjegyző, Mózes Ervin az ingyenesen osztogatott VIP-parkolóbérletek büntetőügyében a vádlottak padján ül Gyulán. Most pedig ügyvédje került előzetesbe.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje erre érdekes politikai húzással megpróbált egyet hátra lépni, hiszen felkérte a párt etikai bizottságát, hogy vizsgálja ki az ügyet, addig pedig függessze fel az érintett ügyvédi irodával kötött keretszerződéseit. Emiatt viszont elképesztően sokan támadták az MSZP-ből és a DK-ból: hiányolták Botkából a szolidaritást és azt, hogy nem állt ki kellőképpen párttársa mellett. A baloldali Európa Kávézó blog egyesen kettős mércéről írt Botka László kapcsán. Úgy fogalmaztak: „kiverte a biztosítékot”, hogy előzetesbe vetett ügyvédjével szemben etikai vizsgálatot indított, azonban a szegedi parkolóperben saját, ugyancsak MSZP-tag alpolgármestere ellen semmilyen szankciót nem foganatosított, pedig ő már vádlottként ül a bíróság előtt…

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.