2019. július 20., szombat
Illés

Külföld

Börtönre ítélték a volt dél-koreai egészségügyi minisztert

Két és fél év börtönre ítélték csütörtökön Dél-Koreában Mun Hjung Pjo volt egészségügyi minisztert a Pak Gun Hje leváltott államfőhöz kapcsolódó terebélyes korrupciós botránnyal összefüggésben.

A volt tárcavezetőt abban találta bűnösnek egy szöuli bíróság, hogy hivatali tisztségével visszaélve nyomást gyakorolt a tárcája által felügyelt állami nyugdíjbiztosítóra avégett, hogy az hagyja jóvá a Samsung-csoport két vállalatának összeolvadását.


Mun Hjung Pjo 2013 és 2015 között volt egészségügyi miniszter.

Pak Gun Hje leváltott elnök tárgyalása két és fél hete kezdődött. Összesen 18 vádpontban – egyebek között zsarolással, hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel – vádolják. Az ország első elnöknőjét, Pak Csong Hi katonai diktátor lányát a dél-koreai parlament távolította el hivatalából, mert kiderült, hogy bizalmasa és barátnője, Csoj Szun Szil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. Emellett a kormányzat a gyanú szerint hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz végül olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj felügyelt.

A korrupciós üggyel összefüggésben az ügyészség vád alá helyezte vagy letartóztatta a politikai és gazdasági elit több képviselőjét, köztük a Samsung-csoportot irányító Li Dzse Jongot is.

Pak Gun Hje a dél-koreai rendszerváltás óta az első államfő, akit alkotmányos vádeljárás (impeachment) útján eltávolítottak posztjáról. Ha bűnösnek találják, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Kapcsolódó Cikkek