2019. március 23., szombat
Emőke

Belföld

Botka miatt bukhat a plakáttörvény

Botka László vétója nyomán az MSZP mégsem támogatná a plakáttörvényként elhíresült, a pártfinanszírozásról szóló jogszabálytervezetet. Nem várt helyről jöhet mégis támogatás a Fidesz–KDNP-nek: Juhász Péter pártjának két képviselője megszavazhatja a passzust.

Teljesen felborulni látszanak a korábbi elvek, irányvonalak a plakáttörvény megismételt pénteki szavazása előtt. Mint ismeretes, a jogszabályt – amely megakadályozná, hogy a pártok a kampányidőszakon kívül is kihelyezhessenek plakátokat, valamint átláthatóbbá tenné a pártok támogatását – az ellenzékiek korábban nem voltak hajlandók megszavazni.


A hét elején még arról beszélt Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, hogy saját javaslataikkal módosítva akár meg is szavaznák a passzust, majd Botka László miniszterelnök-jelölt egyetlen mozdulattal vetett véget annak, hogy a baloldali párt bármilyen kormányzati kezdeményezés mellé álljon.

– Sikerült megint hülyét csinálni magunkból. Egyszerűen nem értem, miért nem lehetett előbb megkérdezni Botkát? Vagy ha megkérdezték, Botka miért csak most szól? – értetlenkedett az MSZP-frakció egyik tagja a 24.hu szerint. A netes portál úgy tudja: kedden másfél órája tartott már az MSZP elnökségi ülése, ahol a plakáttörvény támogatásának konkrét menetét egyeztették, amikor betoppant Botka, és megvétózta az egészet.


Ebben csak az a meglepő, hogy az MSZP frakcióvezetője ezek szerint olyan szándékot fogalmazott meg, amelyet vagy nem egyeztetett a párt miniszterelnök-jelöltjével, vagy azt elsőre Botka is jó ötletnek tartotta, később mégis meggondolta magát. A baloldali Európa Kávézó blog megjegyzi: a lépéssel Botka elárulta párttársait.

Eközben Volner János jobbikos frakcióvezető továbbra is kitart amellett, hogy az MSZP szerinte támogatni fogja a plakáttörvényt. Mindez azért kulcskérdés, mert kétharmados törvényről van szó, így a Fidesz–KDNP egyedül nem tudja megszavazni, de mindössze két ellenzéki szavazattal már igen.

Juhász Péter /Fotó: Mészáros Diána

Itt jön a képbe az Együtt, akinek két képviselője – Szabó Szabolcs és Szelényi Zsuzsanna – Juhász Péter pártelnök szerint megszavazhatja az előterjesztést, amennyiben az ő javaslataikat is beépítik a törvénybe.

Az ellenzék bebetonozná a korrupciót

Az ellenzék a plakáttörvény elutasításával a rendszerszintű korrupció pártjára állt, várja az oligarchák adományait, az MSZP pedig „kilóra megvehető” – jelentette ki Kósa Lajos a TV2 Mokka című műsorában. Hangsúlyozta: a Fidesz megváltoztatná azt a rendszert, hogy milliárdosok és spekulánsok pártokat vehessenek maguknak Magyarországon. Példaként említette, hogy miközben az LMP 12 millió forintot fizetett 150 plakáthelyért, a Jobbik 3600 plakátot kapott 24 millió forintért. Tehát a zöldeknek 80 ezerbe, a Jobbiknak csupán tizedannyiba került egy plakát az oligarchánál. – Vagyis Simicska Lajos a Jobbikot már kilóra megvette – mondta Kósa Lajos.

Kapcsolódó Cikkek

  • Az illegális migrációnak nincsenek nyertesei

    Az illegális migrációnak nincsenek nyertesei

    Budapest, 2019. március 22., péntek (MTI) – Az illegális migrációnak nincsenek egyértelmű nyertesei, legfeljebb csak haszonélvezői vannak – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáját megnyitó beszédében.

  • Meghatározó a bíróságok szerepe a társadalom életében

    Meghatározó a bíróságok szerepe a társadalom életében

    A bíróságok még az igazságszolgáltatásnál is komolyabb szerepet töltenek be a társadalom életében, létük önmagában meghatározó a jogi kultúra, a béke, az együttélés szempontjából – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Kaposváron.