EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Külföld

Bréking! Lövöldözés az iráni parlamentben

Több fegyveres megtámadta az iráni parlamentet szerdán, és mintegy húsz kilométerrel távolabb, a teheráni Khomeini-mauzóleumnál is lövöldözés volt; az iráni állami televízió terroristáknak nevezte az elkövetőket.

Egyelőre sok az ellentmondás a történtekről beszámoló hírügynökségi jelentésekben. Az lehet kiszűrni belőlük, hogy három, más források szerint négy fegyveres tüzet nyitott a teheráni parlamentben nyolc embert megsebesítve. A Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség úgy tudja, hogy egy biztonsági őr életét vesztette a támadásban.


Egyes médiaértesülések szerint a fegyveresek túszul ejtettek több embert, és a lövöldözés még nem ért véget.

Eliasz Hazrati iráni képviselő elmondta, hogy a támadók AK-47-es gépkarabélyokkal és egy pisztollyal nyitottak tüzet a parlamentben.

Eközben valamivel távolabb négyen támadták meg az 1979-es iráni iszlám forradalom vezetőjének, Ruholláh Muszavi Khomeini ajatolláhnak a sírhelyét – adta hírül az iráni állami televízió. Egy merénylő felrobbantotta magát a mauzóleumnál, míg egyik társával végeztek az őrök. Az IRNA iráni hírügynökség tudomása szerint a támadásban rajtuk kívül egy ember életét vesztette, öten pedig megsebesültek.

Egyelőre nem tudni, kik és milyen indítékkal követték el a támadásokat az iráni iszlám köztársaság jelképes épületei ellen.

Irán a damaszkuszi rezsimet támogatja a szíriai konfliktusban a felkelőkkel és az Iszlám Állam dzsihadistáival szemben.

Kapcsolódó Cikkek