2020. január 27., hétfő
Angelika

Külföld

Civilek is szembeszállnak a szélsőségesekkel Moszul környékén

Civilekből álló csoportok támadásokat indítottak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei ellen Moszul környékén, és meg is öltek három szélsőségest az elmúlt napokban – közölte kedden az iraki rendőrség.

Új jelenségről van szó, ami azt jelzi, hogy a civil lakosság legyőzte félelmét – közölte Mázen al-Ahmadi, a helyi rendőrség szóvivője.


Moszultól keletre több civil a biztonsági erőkkel együttműködve megtámadott két fegyverest, miután azok rálőttek egy rendőrjárőrre. A helyiek az egyik dzsihadistát megölték, a másik iszlamistát pedig a hatóságok őrizetbe vették. Moszultól nyugatra pedig egy civil az után ölte meg az Iszlám Állam egyik fegyveresét, hogy az megpróbálta őt feltartóztatni.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával tavaly októberben indítottak offenzívát az észak-iraki nagyváros felszabadítására. A város keleti felét januárra tisztították meg a szélsőségesektől, és februárban a Tigris folyó nyugati partján fekvő városrész ostroma is megkezdődött.

Az Iszlám Állam fegyveresei még 2014-ben vonták ellenőrzésük alá Irak északi és nyugati részének jelentős területeit. Azóta azonban a terrorszervezet szinte minden ellenőrzése alatt álló területet elveszített Irakban, és már csak Moszul óvárosának visszafoglalását igyekszik minél jobban elodázni. Raid Sakír Dzsaudat altábornagy, az iraki szövetségi rendőrség parancsnokának keddi tájékoztatása szerint a terrorszervezet alig “pár tucatnyi” harcosa lehet még életben, akik az óváros részén egy százaléknyi területet tartanak még ellenőrzésük alatt.

Kapcsolódó Cikkek