EUR: 325,35 Ft
CHF: 293,58 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Életmód

Csak a színe legyen vörös

Júniusban öröm végigsétálni a piacon. Minden csupa illat, csupa frissesség. Általában a piros szín uralkodik, ilyenkor egymás után érik az eper, a cseresznye,a ribizli. De vajon mit kezdhetünk a konyhában ezekkel a gyümölcsökkel?

Profimedia, Imagefood SM

Babapiskótás epertorta


Hozzávalók a piskótához: 8 db tojás, 160 g cukor, 200 g finomliszt,1 csipet só
Hozzávalók a krémhez: 25 dkg eper, 40 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, 1 ek. zselatin, 1 dl narancslé, 2 dl habtejszín
Hozzávalók  a díszítéshez: 25 dkg eper, 24 db babapiskóta
Elkészítés: szilikonos sütőpapírral béleljünk ki egy kapcsos formát, melegítsük elő a sütőt. A tojásfehérjéket a kristálycukorral és a csipet sóval verjük kemény habbá, keverjük hozzá a tojások sárgáját, majd óvatosan kis adagokban a lisztet is. Addig keverjük, míg sima massza lesz. A masszát a karikába tesszük és az előmelegített sütőben készre sütjük. Ha kisült, 1 óráig hűlni hagyjuk. A krémhez az epret átpasszírozzuk, összekeverjük a krémsajttal, hozzáadjuk a cukrot, és jól elkeverjük. Kevés vízben lassú lángon feloldjuk a zselatint, elkeverjük a narancslével és beledolgozzuk a masszába. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a krémbe.
A kihűlt piskótakarikát háromfelé vágjuk. Sütőpapírral kibéleljük a tortakarikát és beletesszük az egyik piskótalapot, majd megkenjük a krémmel, elsimítjuk és jöhet a következő piskótalap és a következő réteg krém, majd a harmadik lap és a harmadik adag krém. A krémet a torta tetején szépen elsimítjuk és két-három órára hűtőbe tesszük.

Profimedia, Alamy

Cseresznyeleves habgaluskával


Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 6 dkg cukor, 1 citrom leve, 5 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 2 dl tejszín, 1 tojásfehérje 2 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, tej

Elkészítés: a cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, lecukrozzuk és állni hagyjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A szegfűszeget és a fahéjat kb. 1 dl vízben kiforraljuk, majd leszűrjük és a levét félretesszük. A cseresznyét kinyomkodjuk, a levét felfogjuk, a gyümölcs felét összeturmixoljuk. A gyümölcs levét a szegfűszeges, fahéjas lével és annyi vízzel, hogy 7 dl legyen, feltesszük főni. Egy csipet sóval ízesítjük, és amikor forr, beletesszük az összeturmixolt cseresznyét, a citrom levét és a tejszínt. Kíméletesen, 3-4 perc alatt összeforraljuk. Beleszórjuk a visszamaradt cseresznyét, megvárjuk, hogy még egyszer felforrjon és levesszük a tűzről. Kihűtjük. Amíg a leves hűl, a tojásfehérjét a cukorral és a reszelt citromhéjjal kemény habbá verjük. Kiskanállal, gyöngyöző, forrásban levő tejbe vagy vízbe szaggatjuk. A galuskákat 1 perc elteltével megfordítjuk, még 1 percig főzzük és kiszedjük. Tálalásnál a kihűlt levesre helyezzük.

Profimedia, Alamy

Ribizlis muffin

Hozzávalók: 1 db tojás, 11 ek. cukor, 11 ek. olaj, 15 csapott ek. finomliszt, 1 tk. szódabikarbóna, 2,5 dl tej, 15 dkg piros ribizli

Elkészítés: a ribizlit megmossuk, lecsöpögtetjük és leszemezzük. A tojást a cukorral és az olajjal összekeverjük, a lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, a két részt összeforgatjuk. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadagoljuk lassanként a tejet. A formába papírt teszünk, belemerjük a masszát és rászórunk pár szem ribizlit. Rákanalazzuk a maradék tésztát, és a végén a tetejére szórjuk a maradék ribizliket. Előmelegített sütőben megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A formákban hagyjuk kihűlni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Az egykori kulcsos gyerekek viszik a cégvilágot

    Az egykori kulcsos gyerekek viszik a cégvilágot

    Generációs alapon vizsgálta meg a magyar lakosság vállalkozási kedvét az Opten céginformációs szolgáltató és a generációs szemléletű fluktuáció menedzsmenttel, piackutatással és marketingtanácsadással foglalkozó Emocionális Marketing Kft.

  • Egyre több embert kínoz a parlagfű

    Egyre több embert kínoz a parlagfű

    Tavalyhoz képest 20-30 ezerrel nőt a parlagfűre allergiások száma és a gyomnövény virágzási időszakának még koránt sincs vége – mondta Nékám Kristóf allergológus hétfőn az M1 aktuális csatornán.

  • Mit csináljunk a gyerekkel a Balatonon, ha rossz az idő?

    Mit csináljunk a gyerekkel a Balatonon, ha rossz az idő?

    Rossz időben a szülők nem nagyon tudnak mit csinálni vakációzó kisgyermekeikkel. A tanácstalanság egyik oka, hogy felnőttek sem ismerik igazán azokat a mesés helyeket, amelyek egy-egy rövidebb kirándulás alkalmával is jó élmény lehet az egész családnak.