2019. augusztus 17., szombat
Jácint

Egyéb Hódmezővásárhely

Csend, elmélkedés fedi fel a szőttes üzenetét

Péreli Zsuzsa képzőművész szövőszékén készített falikárpitjain keresztül önmagunkat és a világot is egy kicsit jobban megismerhetjük. A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban nyílt meg a kárpitművész gyűjteményes kiállítása: hét teremben, összesen száz alkotáson keresztül gyönyörködhetünk a földöntúli csodákban.

Péreli Zsuzsa tárlata augusztus 20-ig tekinthető meg a Tornyai János Múzeumban.

Egy festőművész, egy műszaki rajzoló és egy szövőmester tennivalóit egyesíti egy személyben Péreli Zsuzsa, aki ugyan festőnek készült, de végül a textil- és kárpitművészet mellett kötelezte el magát.


A kortárs magyar kárpitművészet megújítója, aki új dimenziókba emelte ezt a művészeti ágat: Péreli Zsuzsa.

– Mindig készen áll a kép fejben, és csak arra az időre van szükségem, amíg megszövöm. Ez így nagyon egyszerűnek hangzik, de irtó bonyolult. Ugyanis szövés közben maximum 30 centit látok magam előtt, és amit háromnegyed évig szövök, nem tudom visszanézni, csak akkor, amikor levágom a szövőszékről. Így javítani sem lehet. Nagyon koncentráltan dolgozom. Lehet engem zavarni, de abban nem, hogy megszakadjon a bennem élő kép. Nagyon elevenen él bennem a kész mű képe, így nem is érzem, hogy egy részletét szövöm, hanem mindig az egészben vagyok – fogalmazott Péreli Zsuzsa.

Kovács Gábor az Axis Mundi című alkotás szemlélése közben.

Péreli Zsuzsa: Himnusz

Egy-egy hatalmas falikárpitot a művész kilenc hónapig vagy akár egy éven keresztül is sző. Ez idő alatt szinte teljesen „lemerül”, így egy-egy elkészült gobelin után van, hogy egy évig nem is kezd újba. A kész mű levágása a szövőszékről külön szertartás – erről már Kovács Gábor bankár, műgyűjtő, filantróp, a KOGART alapítója mesélt. Ezekre a bensőséges eseményekre Péreli Zsuzsa és férje, Tolcsvay László egy szűk baráti társaságot szokott meghívni, és az egész olyan, mint egy újszülött köldökzsinórjának az elvágása. A névadás, illetve címadás is hosszas folyamat Pérelinél: előfordult, hogy hónapokig nem volt címe az adott alkotásnak, máskor fél óra alatt megszületett az elnevezés.


Péreli Zsuzsa kiállítása a Tornyai János Múzeum és a KOGART együttműködésének újabb fejezetét nyitotta meg: három évre ismét megállapodást kötött a két művészeti intézmény.

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.