EUR: 318,05 Ft
CHF: 280,40 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Hódmezővásárhely

Csend, elmélkedés fedi fel a szőttes üzenetét

Péreli Zsuzsa képzőművész szövőszékén készített falikárpitjain keresztül önmagunkat és a világot is egy kicsit jobban megismerhetjük. A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban nyílt meg a kárpitművész gyűjteményes kiállítása: hét teremben, összesen száz alkotáson keresztül gyönyörködhetünk a földöntúli csodákban.

Péreli Zsuzsa tárlata augusztus 20-ig tekinthető meg a Tornyai János Múzeumban.

Egy festőművész, egy műszaki rajzoló és egy szövőmester tennivalóit egyesíti egy személyben Péreli Zsuzsa, aki ugyan festőnek készült, de végül a textil- és kárpitművészet mellett kötelezte el magát.


A kortárs magyar kárpitművészet megújítója, aki új dimenziókba emelte ezt a művészeti ágat: Péreli Zsuzsa.

– Mindig készen áll a kép fejben, és csak arra az időre van szükségem, amíg megszövöm. Ez így nagyon egyszerűnek hangzik, de irtó bonyolult. Ugyanis szövés közben maximum 30 centit látok magam előtt, és amit háromnegyed évig szövök, nem tudom visszanézni, csak akkor, amikor levágom a szövőszékről. Így javítani sem lehet. Nagyon koncentráltan dolgozom. Lehet engem zavarni, de abban nem, hogy megszakadjon a bennem élő kép. Nagyon elevenen él bennem a kész mű képe, így nem is érzem, hogy egy részletét szövöm, hanem mindig az egészben vagyok – fogalmazott Péreli Zsuzsa.

Kovács Gábor az Axis Mundi című alkotás szemlélése közben.

Péreli Zsuzsa: Himnusz

Egy-egy hatalmas falikárpitot a művész kilenc hónapig vagy akár egy éven keresztül is sző. Ez idő alatt szinte teljesen „lemerül”, így egy-egy elkészült gobelin után van, hogy egy évig nem is kezd újba. A kész mű levágása a szövőszékről külön szertartás – erről már Kovács Gábor bankár, műgyűjtő, filantróp, a KOGART alapítója mesélt. Ezekre a bensőséges eseményekre Péreli Zsuzsa és férje, Tolcsvay László egy szűk baráti társaságot szokott meghívni, és az egész olyan, mint egy újszülött köldökzsinórjának az elvágása. A névadás, illetve címadás is hosszas folyamat Pérelinél: előfordult, hogy hónapokig nem volt címe az adott alkotásnak, máskor fél óra alatt megszületett az elnevezés.


Péreli Zsuzsa kiállítása a Tornyai János Múzeum és a KOGART együttműködésének újabb fejezetét nyitotta meg: három évre ismét megállapodást kötött a két művészeti intézmény.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.