EUR: 326,27 Ft
CHF: 294,53 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Egyéb Ózd

Csernely elátkozott kastélya

Tizenhárom éve nem jut tulajdonához az Ózd térségi község önkormányzata. A műemlék besorolású Sturmán-kastélyt eladták egy dunántúli hölgynek, aki „elfelejtette” kifizetni a vételárat. A bejelentett lakcímén lévő házat már lebontották, az ajánlott levelek, a fizetési felszólítások címzett ismeretlen jelzéssel érkeznek vissza Csernelybe.

A XVIII. században készült épület a környék legnagyobb birtokosának, a Sturmán családnak a tulajdona volt. A manzárdtetős, copf stílusú homlokzati díszítéssel ellátott kastélyt az elmúlt két évszázadban néhányszor átalakították, ám jelenlegi állapotában is mutat valamit szépségéből. Gazdája viszont jogilag nincs, mert a tulajdonos értékesítette, a vevő pedig nem fizette meg a vételárat.


Az önkormányzat 1996. június 5-én vehette tulajdonába a kastélyt az államtól a hozzá tartozó földterülettel együtt. Már akkor tudni lehetett, hogy a szigorú műemlékvédelmi előírások miatt a község nem tudja vállalni a felújítását, a helyi büdzsé nehéz helyzetén viszont segítene az értékesítésből befolyt összeg. A meghirdetett objektumra sok érdeklődő volt, de éveken át nem érkezett meg a várva várt vevő. Aztán 2003-ban a magát jogászként emlegető dr. Eszes Eleonóra jelentkezett, akivel végül megkötötték az ingatlan adásvételi szerződését, amelyen vételárként 32 150 ezer forint bruttó ár – 21 400 000 forint nettó telekár, 8 600 000 forint nettó felépítmény plusz 2 150 000 forint felépítményi áfa – szerepelt. Mivel a pénz nem érkezett az önkormányzat számlájára, a jegyző 2004. február 25-én fizetési meghagyást postázott a szerződésbe írt bérbaltavári címre. A dokumentum aláírója azonban ezután sem tett eleget törvényi kötelezettségének.

Fotó: Lokál
Betört ablakok, kifosztott épület, folyamatos állagromlás

Az önkormányzat számára ezek után nem maradt más esély, mint a bírósági út. A fizetési meghagyásra azonban az alperessé vált jogász ellentmondással reagált, azután pedig elérhetetlenné vált.


Az őrizetlenül maradt kastélyt – ahol egykor Hajduffy Miklós Klapka-légió című filmje készült – birtokba vették a romboló brigádok és minden mozdíthatót kihordtak belőle. Az évek alatt az állaga sokat romlott, miközben számtalan célra hasznosítható lenne. Borsodi László polgármester ismeretei szerint a földhivatali széljegyzeten az olvasható, hogy „tulajdonjog fenntartással történő eladása”, amit csak bírósági úton tudnak levetetni. Egy ózdi ügyvéd elvállalta az önkormányzat képviseletét, ám ezek a perek akár évekig is elhúzódhatnak.

Fotó: Lokál
Borsodi László polgármester ügyvédet fogadott

A kúriát lehetne hasznosítani turistaszállás vagy idősotthon működtetésére, kihasználva a sok pályázati lehetőség valamelyikét. A csernelyiek most már csak abban bíznak, hogy a bíróság a rendőrséggel megkeresteti a szerződés aláíróját és ennyi idő után rendeződhet az ingatlanértékesítés ügye.

Felhívtuk Bélbaltavár hivatalát, ahol megtudtuk, hogy a szóban forgó hölgynek volt egy romos háza a településen, aminek a helyén már parkoló épült, ő viszont soha nem lakott a faluban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.