EUR: 334,94 Ft
CHF: 307,92 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Sopron

Csirmaz András az ismert bűvészek között

Országos bűvészversenyeken ért el sikereket, nemrég pedig elindult a soproni Csirmaz András önálló estje. A bűvész egyre elismertebb szakmájában.


– Mikor és miért kezdtél el bűvészkedni?
– Kisgyerekként is érdekelt már a bűvészkedés, de ez akkor egy nagyon rövid epizód volt, hamar más hobbi után néztem. Tizenegy évvel ezelőtt viszont az interneten találtam pár bűvészettel kapcsolatos videót, amelyek újra felkeltették az érdeklődésemet. Elkezdtem trükköket tanulni és naponta gyakorolni, és ezúttal már komolyan vettem a dolgot.


Csirmaz András egyre ismertebb az országban
Fotó: csirmazandras.hu

– Mitől válik valaki jó bűvésszé?
– Sokat segít, ha van érzéke az előadáshoz és rendelkezik némi kézügyességgel, de a legfontosabb tulajdonság talán az elszántság és a kitartás. Az utóbbi tulajdonságok idővel a rejtőzködő tehetséget is előcsalják. Emellett a jó kommunikációs készség, a nyitottság, az emberismeret, az empátia, a humor mind olyan tulajdonság, amik segítik a bűvészt, hogy jobb előadó legyen.

– Egyre sikeresebb vagy a szakmában…
– Nagy sikernek értékelem, hogy a bűvészkedésből élek, és az itthoni munkáim mellett rendszeresen vannak fellépéseim akár egészen egzotikus helyeken is. A januári indiai turném például hatalmas élmény volt. Nagy öröm még, hogy megvalósult egy régóta dédelgetett álmom, az önálló estem, ráadásul Sopronban.


Világszerte elbűvöli közönségét a soproni bűvész
Fotó: csirmazandras.hu

– A tehetségedet díjakkal is elismerték.
– Két országos bűvészversenyen nyertem első díjat, ezeken kívül pedig számos dobogós helyezéssel büszkélkedhetek. A T-Systemsszel és Ciscóval közös projektem az Isobar gondozásában komoly reklámszakmai sikereket ért el: a LolliPOP ezüst, a Hipnózis ezüst és Arany Penge bronz díjat nyert. Erre különösen büszke vagyok, mert ezekkel a nagyszerű cégekkel karöltve sikerült megmutatni, hogy a bűvészet milyen sokoldalúan, újszerűen és izgalmasan felhasználható eszköz a megfelelő kezekben.

Csirmaz Andrást rendezvényekre is hívják
Fotó: csirmazandras.hu

– Mennyire nehéz érvényesülni ezen a területen?
– Tapasztalatom szerint elég hosszú folyamat, mire az emberből elismert bűvész lesz. Rengeteg fellépés, minél több színpadon töltött idő és nagy kitartás szükséges a fejlődéshez. A szakmai vérkeringésbe való bekapcsolódás is rengeteget számít, a Nyugat-dunántúli Bűvészklub létrehozásával pont ebben próbálok a környékbelieknek segíteni. Nagy piaca van a bűvészeknek való bűvészkedésnek, rengetegen vannak, akik új trükkök, kellékek és technikák kifejlesztésén dolgoznak, de közönség előtt nem szerepelnek sokat. Mások inkább az előadásuk tökéletesítésén fáradoznak és a közönségüknek akarnak megfelelni.

– Van példaképed, mestered?
– Több példaképem is van: a nemrég elhunyt Tom Mullica a fergeteges humora és előadásmódja, David Williamson az elképesztő nézőkezelése és jól titkolt kézügyessége miatt nagy kedvencem. Derek DelGaudiót pedig az előadáshoz való frissítő hozzáállása és újszerű látásmódja miatt szeretem.

Fotó: csirmazandras.hu

– Mik a terveid?
– A megszokott fellépéseimen kívül a nemrég bemutatott önálló estem és a Nyugat-dunántúli Bűvészklub köti le a munkára szánt időm legnagyobb részét. Emellett a bűvészet oktatásával kapcsolatban vannak terveim, de erről majd akkor szeretnék nyilatkozni, ha már pontosabban látszik, hogy miként alakulnak a dolgok.
– Budapestről visszaköltöztél Sopronba. Mi ennek az oka?
– Túl nagy volt a nyüzsgés és a színpadi zsongás mellett kimondottan igényeltem a nyugodtabb légkört. Ez azonban óhatatlanul azzal jár, hogy sokat utazom. Minden héten akad pár nap, amikor valahol máshol vagyok, az év végi főszezonban pedig egyértelműen megfordul ez az arány és az a helyzet áll elő, hogy decemberben van néhány nap, amikor itthon vagyok. Az viszont, hogy Sopronba jöhetek haza, bőven kárpótol mindenért. Júliusban születik meg az első gyermekünk, így a magánéletben most egyértelműen a gyereknevelés lesz a legfontosabb.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.