EUR: 333,33 Ft
CHF: 303,13 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Zalaegerszeg

Csodát művel a testével

Minden izomcsoportra külön kell koncentrálni
Fotó: Inhof András

A legtöbb nő általában azért edz, hogy lefogyjon és elérje a világ által idealizált 90-60-90-es álomméreteket, az esztétikus női testet.

Céljuk a feszes forma, a vékonyság, de nem feltétlenül az egészségtudatosság. De miért kezd bele egy nő versenyszerűen a testépítésbe? Mi motiválja, hogy elköteleződjön az izmok szálkásítása, a tömegnövelés, a zsírtalanítás, a sokszor hányingerig kőkemény diétázás felé? A 37 éves Liszli Erika, az V. Naturál Testépítő Nemzeti Bajnokság ezüstérmese, a németországi INBA Elite Tour aranyérmese szerint megvan a pszichológiája mentálisan és fizikálisan is. Erős kontroll önmaguk felett. Vágy, hogy valami olyat érjenek el, amire eddig azt hitték, képtelenek.


– Mikor kezdtél versenyezni?

– Ennek komoly előzményei vannak. Volt pár évem, amikor teljesen másfelé kalandoztam. Az alkatom mindig jó volt, bár nem voltam elégedett. 25 éves lehettem, amikor újra orvoshoz kerültem a gerincemmel. Talán a probléma, talán a felfogásom – az, hogy ha nem teszek semmit a belső lelki vagy a külső fizikai dolgaimért, az számomra értéktelen – indított  el ezen az úton. Újraterveztem mindent. Kezdetben az önbizalomhiány miatt vettem néhány DVD-t, nem mertem nyilvánosság előtt edzeni, a DVD-k lettek az én pszichológusaim. Úgy voltam vele, hogy ezzel a testtel nem megyek aerobikórára, a konditeremről pedig azt hittem, hogy oda csak kockahasú, izmos, buta kigyúrt állatok járnak. Három év kellett ahhoz, hogy felbátorodjak és megtegyem az első lépéseket a nyilvános edzések felé. Négy éve, amikor a Power Gymbe beléptem, rabul ejtettek az illatok, a fíling, az emberek kisugárzása. Azonnal tudtam, hazaérkeztem. A környezet olyan erős hatással volt rám, hogy lerombolódott minden tévhitem, rájöttem, hogy nem csupán a bicepsz mérete vagy a fenék kereksége a fontos az ott edzőknek, hanem egy valódi nagy családot, baráti kört alkotnak. Segítik egymást, hullámvölgyekben erősítik egymás lelkét. Egy év esett ki mozgás szempontjából az életemből, amikor meghalt az öcsém autóbalesetben, őt gyászoltam. Azóta tudom, hogy bármilyen nehéz elindulni edzésre, ha már ott vagyok, tíz perc után kicserél a fizikai aktivitás és gyógyírt nyújt a lelkemnek. A versenyzésbe akkor kanyarodott át a történet, amikor egy pesti barátnőm, aki edzőiskolába járt, azt mondta, hogy nagyon jó a genetikám. Elgondolkodtam, de feltételnek éreztem, hogy csak naturál testépítő versenyen próbálom ki magam. Fél év múlva kaptam tőle egy linket, hogy bizony van naturál verseny és szövetség is, akkor találtam rá az I.N. B.A-ra, ami hazánkban az egyetlen és világszervezet is már. A naturál testépítésben áldozatot kell hozni a látvány oltárán, ami hangulatingadozással jár. Be kell tartani a diétát, az edzéseket, a pihenőidőt, nem lehet bűnbe esni egy fagyi erejéig sem.


– Mi az, amit megengedsz magadnak?

Mindennaposak a hasedzések
Fotó: Inhof András

– Dietetikusként és táplálkozási szakértőként semmi mesterséges szert, csak és kizárólag természetes növényi alapú táplálékkiegészítőket, még vízhajtók esetében is, hiszen az verseny előtt elengedhetetlen, illetve célzott diétát. Egészen másképp néz ki egy rendesen beszáradt kar, mint egy vízhajtót nem látott tömb. A gyógynövények hatóanyagait mélyrehatóan tanulmányoztam, a kombinációkat, a hatásukat. El kell fogadni a tényt, hogy naturál módon nem lehet hozni azt az erőnlétet, azt a szárazságot, amelyet a hagyományos testépítőversenyeken hoznak, mert egy teljesen más sztenderdeken alapuló sport. Versenyeken hazugságvizsgálattal, doppingteszttel szűrik ki az esetleges kokszolókat, a doppingteszt eleve drága: a legközelebbi akkreditált labor Ausztriában van. A versenyfelkészülés fizikai és lelki szinten is megterhelő, de a lelki oldala rosszabb. Fizikailag tudom, hogy fáj, ám a társadalmi kapcsolatok  háttérbe szorulnak ilyenkor. Saját magam szélsőségeivel szembesültem, azzal, akit még nem ismertem, a felkészülés annyira lecsupaszított és a határaimat feszegette. A versenyek után megvan a sikerélmény.Várom a következő kihívást, ami  június 3-án Riminiben a világbajnokság lesz!

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.