EUR: 336,69 Ft
CHF: 314,56 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Extra

Dédunokája Picassóról: Borzalmas ember volt

Interjút adott a Lokálnak Pablo Picasso világhírű festő dédunokája, Florian Picasso. A 27 éves DJ a Balaton Soundon lép fel jövő héten és nagyon várja, hogy megismerje Magyarországot. Ugyanakkor nem kímélte a festőzsenit, akiről úgy gondolja, hogy „agyonnyomta” a környezetében élőket.

Pablo Picasso foto: Profimedia, Zuma Press – Archives

– Sajnos soha nem jártam Magyarországon, éppen ezért örülök, hogy most a Balaton Sound miatt eljuthatok ide. Sok embert, remek energiákat és nagyon jó hangulatot várok a bulitól. Remélem, lesz időm meglátogatni Budapestet is. Azt hallottam, hogy imádják a fővárost a fiatal külföldiek is, mert rendkívül hangulatos és király hely. Nagyon szeretném megkóstolni a magyar ételeket is – mondta a zenész, aki jövő szerdán lép fel a fesztiválon.


Florian Picasso egyébként nem vér szerinti rokona a nagy festőzseninek, Pablo Picassónak, mégis a dédunokájaként ismerhette meg a világ a fiatal DJ-t. Marina Picasso, a művész unokája ugyanis két saját gyermeke mellé örökbe fogadott három vietnami kicsit, így került a családba Florian is, aki elárulta, mindennél jobban tiszteli dédapja művészetét, de emberként nem igazán tud felnézni rá.

Pablo Picasso foto: Profimedia, Imagno

Floriant gyerekként fogadta örökbe a Picasso család fotó: Facebook

– Bármit is teszek, igyekszem úgy élni, hogy más legyek, máshogy viselkedjek, mint ő. Nem volt szimpatikus azok alapján, amit meséltek róla. Úgy hallottam, hogy egy kecskével élt együtt a házában – mondta a fiatal zenész, akinek anyja, Marina évekkel ezelőtt mesélt a Guardiennek a festőművészről.


Szerinte Picasso hideg és távolságtartó volt vele és bátyjával, Pablóval is, akit nagyapja után neveztek el. Soha nem beszélgettek vagy játszottak, nem tanította őket semmire, és néha még a kastélyból is kizárta a családot, amíg be nem fejezett egy festményt. Akár öt-hat órát is váratta őket az ajtó előtt a tűző napon, ha épp magányra vágyott. Az asszony szerint a Florian által említett kecskének, Esmeraldának is jobb sora volt a házban, mint az unokáknak, akiknek olykor Picasso rajzolt egy-egy skiccet, de feltehetően a művész felesége nem engedte, hogy megtartsák, nagyapjuk pedig nem ellenkezett. Marina testvére, Pablo az asszony szerint istenként tisztelte Picassót, ő azonban sosem viszonozta a szeretetét. Amikor a művész temetéséről és gyászszertartásáról – feltehetően Picasso özvegye miatt – kiutasították, a férfi összeomlott, öngyilkos akart lenni, ezért fehérítőt ivott és hónapokon át tartó szenvedés után elhunyt. A híres-hírhedt művész dédapa tehát nem igazán mutatott jó példát a szintén világhírű dédunokának, Floriannak.

– Picasso egy igazi zseni volt, de borzalmas személyiség. Nagyon nagy egóval rendelkezett, ami agyonnyomta, megsemmisítette a környezetében élőket. Amiben azonban mégis inspirált vagy befolyásolt, az a munkájába vetett szenvedélye. Nem igazán tudok rá felnézni, de a művészet iránti rajongását és elkötelezettségét nagyra becsülöm.

Florian Picasso fotó: Facebook

Kapcsolódó Cikkek