2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Külföld

Dél-Korea is ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre

Saját fejlesztésű ballisztikus rakétát próbált ki pénteken Dél-Korea, amit Mun Dzse In államfő is megtekintett – tudatta az elnöki palota, kiemelve, hogy a kísérlet válasz volt az észak-koreai provokációkra.

A Hjunmo-2 típusú rakéta hatótávolsága 800 kilométer, így Észak-Korea bármely pontjára csapást lehet mérni vele. A kísérlet Szöul szerint sikeres volt; a rakéta eltalálta a kijelölt célt, de nem mondták meg, hogy az hol volt.


A dél-koreai elnöki hivatal, a Kék Ház szóvivője, Pak Szo Hjun tudatta: Szöul bármilyen észak-koreai rakétatámadásra hasonlóképpen fog reagálni. Elmondta azt is, hogy még két kísérlet hátra van, és csak aztán fogják hadrendbe állítani az új rakétát.

“Magam is kíváncsi voltam, de most már személyesen győződtem meg arról, hogy az emberek megnyugodhatnak” – húzta alá Mun Dzse In a rakétakísérlet után. Észak-Korea Mun múlt havi hivatalba lépése óta ötször lőtt ki ballisztikus rakétát, semmibe véve az ENSZ Biztonsági Tanácsának ezt tiltó határozatait.

“Támogatom a párbeszédet. De a párbeszéd csak akkor lehetséges, ha erős védelmi képességek támasztják alá, és a kapcsolatfelvétel akkor lesz lehetséges, ha védelmi képességeinkkel képesek leszünk felülkerekedni Észak-Koreán” – magyarázta Mun, aki szerint a dél-koreai rakétatechnológia a párbeszéd és a béke megteremtésének eszközei, nem pedig a háborúé és a gyilkolásé.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Csíplek

  A nap képe: Csíplek

  Elképesztő látványban lehetett részük Anglia partjainál azoknak a búvároknak, akik egy gigantikus medúza mellett úszhattak. Az ember nagyságú állat mellett úszó kutatók bevallása szerint megrázó, de ugyanakkor csodálatos érzés volt karnyújtásnyira úszni a veszélyes élőlénytől, amely akár komoly sérüléseket is okozhatott volna csípésével.

 • Milliókat ért a Titanic-relikvia

  Milliókat ért a Titanic-relikvia

  Egy titokzatos műgyűjtő vágya vált valóra azzal, hogy egy, a Titanichoz köthető relikviával bővült gyűjteménye. A brit licitáló, aki egy barátja nevében vett részt az árverésen, a hajó egyik túlélőjének világító sétabotját szerezte meg 62 500 dollárért (18,1 millió forint) egy Rhode Island-i aukción.

 • Boris Johnson az új brit miniszterelnök

  Boris Johnson az új brit miniszterelnök

  A várakozásoknak megfelelően Boris Johnson volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét választották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé.