2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Pécs

Döntsük el, hogyan világítson a tv-torony

Olyan egyedülálló díszvilágítást kap a tv-torony, amely naponta változik majd. Az pedig, hogy hogyan és milyen színekben világít, a pécsiek dönthetik el.

A város régi-új jelképévé is válhat majd a fényárban úszó tv-torony. A törzsét az étterem kilátószintjéig, azaz 72 méter magasságig fényvetőkkel látják el, amelyeket kimondottan épületek díszvilágítására fejlesztettek ki. Ezek biztosítják majd a homogén megvilágítást, amit a kilátószint felett is folytatnak. A torony központi része, az éttermi rész, illetve a távközlési feladatokat ellátó szint pedig egy energiatakarékos, változtatható színű LED-es világítási rendszert kap.


A vadak védelmében a torony északi egynegyede nem kap díszkivilágítást – mondta Csizi Péter

A LED-es világítási koncepció lényege, hogy például nemzeti ünnepeken a nemzeti trikolór színeiben, más alkalmakkor pedig egyedi programozás alapján lesz kivilágítva a torony.

 

A különleges fényjáték fél év múlva világíthatja be a 196 méter magas épület egy részét. A világításhoz szükséges technikai eszközöket egy pécsi nagyüzem, a Harman gyártja – jelentette be Csizi Péter országgyűlési képviselő. Páva Zsolt, Pécs polgármestere hozzátette: a tv-torony környékének rendbetételére félmilliárd forintot költenek, így nemcsak messziről, hanem közelről is más képet mutat majd a Misina-tető.

A pécsieket is bevonják a látványosság kialakításába

 

Egy internetes felületen szavazásokkal lehet majd eldönteni, hogy egy-egy este során milyen színekben pompázzon a torony.

Kapcsolódó Cikkek