EUR: 335,09 Ft
CHF: 308,08 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Nyíregyháza

Egy nyíregyházi drónpilóta kalandjai Madagaszkáron

Benyovszky Móric legendája vonzotta vissza a malgasok földjére azt a magyar forgatócsoportot, amelynek egyik tagja Kohut Árpád nyíregyházi drónpilóta volt. A huszonnégy éves fotós két éve szeretett bele a légi felvételek készítésébe, olyannyira, hogy amikor néhány hónapja Cséke Zsolt filmrendező felkérte, tartson vele Madagaszkárra, minden veszély ellenére azonnal igent mondott.

Renyó Róbert és Kohut Árpád

– Mindennel számot vetve azonnal tudtam, hogy ez a háromhetes madagaszkári utazás egy olyan lehetőség, amelyet ha elszalasztanék, örökre bánnék – árulta el Kohut Árpád, aki mindössze egy hónappal az indulás előtt értesült az útról, így nem volt sok ideje felkészülni. – Rengeteg feladat várt rám, hiszen tudtam, nem wellnesshétvégére készülök. Be kellett adatnom az ajánlott védőoltásokat, be kellett szereznem a gyógyszereket, a szükséges felszereléseket. Hálózsák, szúnyoghálók, védőruhák – úgy éreztem, a kellő felkészültség után semmi nem érhet váratlanul – mondta. De tévedett. A nyíregyházi drónosnak a közel tizenhat órás repülőút után olyasmivel kellett szembesülnie, amire egyáltalán nem volt felkészülve. A harmadik világ szomorú igazságával.


Fotók: Kohut Árpád

– Noha az első napokban a fővárosban, Antananarivóban voltunk, hihetetlenül megdöbbentett és megrázott a mélyszegénység, amit hazánkban még sosem tapasztaltam. Nehéz volt megérteni ezt a kultúrát, a Madagaszkáron élők gondolkodás- és látásmódját, de túl kellett rajta lendülnöm ahhoz, hogy megláthassam az Indiai-óceán szigetének szépségét – mesélte. Az elmaradottságon, a szomorú sorsokon túl találkozott a segítőkészség, a bizalom és az emberi kedvesség csodájával is. Megannyi varázslatos vidéken járt, egyedülálló természeti jelenségeket látott.

Gyönyörű felvételeket készített Árpád egzotikus utazása során Fotók: Kohut Árpád

Benyovszky grófot feltehetőleg Madagaszkár Keleti-fokánál (Cap Est) gyilkolták meg, itt építette újjá emlékművét Árpád és a csapat többi tagja Fotók: Kohut Árpád

– Csapatunk, amelynek harmadik tagja Renyó Norbert operatőr barátom volt, a forgatáson túl azt a célt is maga elé tűzte, hogy emléket állítson Benyovszky Móricnak a korábban lerombolt momentum helyén. Benyovszky 1774-ben, francia megbízásból alapított települést Madagaszkáron, így gyarmatosította az addig független szigetet, s két évvel ezután a bennszülöttek királyukká választották. A grófot feltehetőleg a Keleti-foknál (Cap Est) gyilkolták meg, ott építettük újjá emlékművét. Az eltöltött hét nap a legnehezebb időszak és egyben a legnagyobb ajándék is volt. Meg kellett küzdenünk a fullasztóan magas, olykor 93 százalékos páratartalommal, az áram, a víz és a higiénia teljes hiányával, a bungalóinkban a skorpiók és pókok állandó vendégeknek számítottak. Mindezek ellenére a Keleti-foknál élő bennszülött malgasok feltétel nélküli bizalma, jó szándéka és a szeretettel teli közösség, amelyben élnek, örökre a szívembe vésődött. Sohasem felejtem el a csodálatos embereket, akiket ott ismertem meg, és a nevető hangú gyerekeket, ahogy boldogan kiáltják: „Bonjour Monsieur Vaza!”, ami annyit tesz, Üdvözlet, idegen úr! – emlékezett vissza a huszonegy napos forgatásról életre szóló élményekkel hazatért Árpád.


A szeretettel teli helyi közösség rögtön befogadta a messziről jött idegeneket Fotók: Kohut Árpád

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.