2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Dunaújváros

Egyetemes harc a lemorzsolódás ellen

Sikeres országjáró bemutató körúton vannak túl a Dunaújvárosi Egyetem képviselői, akik több felsőoktatási intézménnyel megismertették a saját fejlesztésű HASIT-programot. Az érdeklődés hatalmas.

A Hallgatói Sikerességet Támogató (HASIT) program még 2016 őszén indult útjára a Dunaújvárosi Egyetemen azzal a céllal, hogy megakadályozza a hallgatói lemorzsolódást. Rengeteg újítást vezettek be az intézményen belül, ami pontosan ezt segítette elő. Ilyen például az AVATAR néven futó monitoringrendszer, ami a hallgatók tanulmányi előmenetelét követi nyomon, vagy a szakmentori rendszer, ami tanácsokkal segíti a tanulókat a sikeres egyetemi félév teljesítésében.


A zárókonferencián részt vett Solti Péter, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke is, aki elmondta, a program jelentőségét és fontosságát abban látja, hogy ez a projekt amellett, hogy sok más felsőoktatási intézménynek is segíthet, kiterjeszthető a köznevelési intézményekre is.

– Ez a program lehetőséget biztosít arra, hogy hatékonyan lehessen felvenni a harcot a végzettség nélküli iskolaelhagyásokkal. És amilyen üdítő eredményeket látok a projekt kapcsán, én azt gondolom, hogy ez a bizakodásom minden alappal rendelkezik – fogalmazott a korábban az Emmi (Emberi Erőforrások Minisztériuma) miniszteri biztosaként tevékenykedő elnök.


Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora és a HASIT program szakmai vezetője a zárókonferencia sajtótájékoztatóján elmondta: – A félbehagyott dolgok sok kárt okoznak, különösen a képzések esetében. Ez azonban manapság már nemcsak a felső-, hanem a közoktatásban is kulcskérdésnek számít.

Dr. Szabó Csilla Marianna projektvezető, Dr. András István rektor és Solti Péter KIK elnök

A rektor a hallgatói lemorzsolódást jelentős, nemzetközi problémaként titulálta. Ezért az elmúlt időszakban több felsőoktatási intézménnyel felvették a kapcsolatot és az értékes tapasztalatcsere mellett komoly együttműködésre tettek szert a hallgatói lemorzsolódás csökkentése érdekében.

– Ez egy tanulási folyamat. Minden intézmény nagyjából hasonló, de valahol mégis más problémákkal küzd a hallgatói lemorzsolódásban. Minden egyes ilyen megbeszélésen, amikor a hallgató kerül előtérbe, olyan szinergikus hatások jönnek létre, amelyek a tanulási folyamatunkat segítik ebben a kérdésben – tette hozzá dr. András István.

Dr. Szabó Csilla Marianna, a Tanárképző Központ főigazgatója, a HASIT-projekt vezetője kiemelte: az április elején induló és május végén záruló országjáráson elsőként öt egyetemre látogattak el. A program eljutott többek között Győrbe, Kaposvárra, Budapestre és Gödöllőre is, ahol hatalmas sikert aratott. A projekt vezetője külön kitért a tehetséggondozásra is.

– Úgy ítéljük meg, hogy nem csupán azokra a hallgatókra kell figyelnünk, akik valamilyen oknál fogva lemorzsolódhatnak, hanem külön hangsúlyt kell fektetnünk a tehetséges hallgatókra, illetve azokra, akik talán nem is tudják magukról, hogy tehetségesek. Az oktatók dolga, hogy felismerjék ezt és támogassák ezeket a hallgatókat –  mondta a projektvezető.

A „Lemorzsolódás csökkentése az oktatásban” zárókonferencia részeként több szakmai előadást is meghallgattak az érdeklődők, amelyek középpontjában az egyetemen való bent maradás állt.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.