EUR: 322,42 Ft
CHF: 284,45 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Veszprém

Egységben az Európa Kulturális Fővárosa címért

Politikai konszenzus alakult ki az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programmal kapcsolatban – jelentették ki az önkormányzati frakciók vezetői és a frakció nélküli pártok képviselői csütörtökön.

Az ügy mellett közös sajtótájékoztatón állt ki Porga Gyula polgármester, Forgóné Kelemen Judit (Jobbik), Gerstmár Ferenc (LMP), Hartmann Ferenc (Demokraták Veszprémért) és Ovádi Péter (Fidesz–KDNP).


Egyetértenek a politikai erők az EKF-pályázattal (fotó: Domján Attila)

A polgármester szerint az EKF-pályázat fontos üzenete az együttműködés. Ez megnyilvánul abban, hogy Veszprém nem egyedül, hanem térségével együtt nyújtja be a pályázatot, és abban is, hogy helyben konszenzus alakult ki. Az ellenzéki képviselők már az ötlet felmerülése óta támogatják a kezdeményezést. Nem azt keressük, ami elválaszt, hanem ami összeköt bennünket – hangsúlyozta Porga.

Ovádi Péter kijelentette: a Fidesz–KDNP a kezdetektől fogva támogatja a kezdeményezést. Veszprém nagy kihívás előtt áll, de ennek meg tudunk felelni, hiszen sok, Európa-szerte ismert értékkel rendelkezünk. A programalkotásban mindenki részt vehet, a fiatalaktól az idősekig mindenki elmondhatja a véleményét. Hozzátette: Veszprém nemcsak a kultúra, hanem a politikai kultúra fővárosa is.


Ovádi: A Fidesz-KDNP a kezdettől támogatta az EKF-pályázatot (Fotó: Domján Attila)

– Amikor 2004-ben a 2010-es EKF-re pályáztunk, akkor is teljes politikai együttműködés és egyetértés volt – emlékezett vissza Hartmann Ferenc. A Demokraták Veszprémért frakcióvezetője szerint megnyugtató, hogy a város jövőjéről stratégiai szinten egyetértés alakult ki, még ha a részleteket illetően vannak is eltérések, ugyanakkor úgy látja, hogy a pályázatnál nehézséget jelent majd a város közlekedési infrastruktúrájának javítása, ami nélkül a program nehezen elképzelhető.

Forgóné Kelemen Judit szerint a most elfogadott előterjesztésben megjelentek azok a kritériumok, amelyeket előzőleg megfogalmaztak. Mint mondta, azt szeretnék, ha nyertes pályázat esetén nem kozmopolita életérzést sugárzó programok valósulnának meg, hanem a város kulturális, történelmi, keresztény hagyományai jelennének meg, a helyi identitás, a magyar nemzettudat erősödne.

Hartmann  Ferenc: a stratégiában egyetértenek, ha a részleteket másként is látják (fotó: Domján Attila)

Gerstmár Ferenc azt emelte ki, hogy a megfogalmazott program nem csak 2023-ról szól, hanem az addigi és az azt követő évekről is. Veszprém jó eséllyel pályázik, de ha csak annyit érünk el, hogy közösen gondolkozunk a jövőnkről mi, veszprémiek és a régióban élők, már önmagában ezzel is sokat nyerünk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az Európai Unió diplomáciai kommunikációs hálózatához, olyan tartalmakat töltve le, amelyekben európai diplomaták fejezik ki aggályukat Donald Trump amerikai elnök kormányával, az Oroszországgal és Kínával való “küzdelmekkel” és annak kockázatával kapcsolatosan, hogy Irán feléleszti nukleáris programját – számolt be internetes oldalán a The New York Times (NYT).

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.