EUR: 326,86 Ft
CHF: 300,84 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Egyéb Szombathely

Egyszerű és elgondolkodtató

Olyan legyen, mint a város: színes, lendületes, kicsit római, kicsit modern – ez a cél vezérelte Baán Zoltánt, amikor megtervezte a Szombathely Európa Kulturális Fővárosa 2023 logót. A fiatal grafikus számára ez inkább jelentett érzelmi, mint technikai feladatot – a többi közt erről is beszélt a Lokál Extrának.

Baán Zoltán grafikus Fotó: CSG

– A párom mutatta meg a felhívást és biztatott, hogy nevezzek. Nem ez volt az első versenyem, de mivel ez a szülővárosomhoz, Szombathelyhez kötődik – és én szeretem ezt a várost a gyengeségeivel és az erősségeivel együtt –, érzelmileg nagyobb feladatnak tartottam, mint technikailag. Egyébként sokféle kritériumnak kellett megfelelni, el is gondolkodtam, hogy lehet-e egyáltalán ilyen logót tervezni – mesélt a kezdetekről Baán Zoltán.


A pályázati kiírásban a többi közt szerepelt: a logónak tartalmaznia kell a közgyűlés által elfogadott koncepció – kétezer év, hármas határ, négy ütem, egész város, éltető víz – legalább egyik fő elemét.

Sokoldalú logó Grafika: Baán Zoltán

A Baán Zoltán által fő motívumnak választott tánc nemcsak azért bizonyult jó választásnak, mert markánsan jelen van a város életében, hanem mert a Szombathelyre is jellemző lendületességet, dinamizmust sugároz. A grafikus szólt arról is, hogy nem akart túlzottan egyértelműsíteni és a vizet például egy vízcseppel szimbolizálni, hanem a színekkel jelöl egy-egy pillért. – Szerintem jó, ha egy logó elgondolkoztat, ha valaki talál benne valami pluszt. A színeket sikerült úgy összeraknom félig tudatosan, hogy sokakat az emlékműre emlékeztet. Ez egy grafikai geg – fogalmazott. Baán Zoltán hozzátette: a táncoló alakra több változat készült, de úgy érezte, hogy a részletgazdagabb elnyomja a többi elemet. Nagyon egyszerű, ikonikus, könnyen megérthető formát szeretett volna.


– Gyakran kikérem a párom véleményét. Ő nemcsak támogat abban, hogy otthon dolgozni tudjak, de sok jó gondolata is van. Egy ilyen ötletelés alkalmával került a város kétezer éves múltjára emlékeztető római szám a logóba. Vannak kritikusok, akik szerint tipográfiai vétséget követtem el azzal, hogy a római és az arab számokat kevertem. Szerintem a művészet szabadelvű – fogalmazott a grafikus.

Baán Zoltán azt mondja: megtiszteltetés a számára, hogy a 28 pályázó 41 alkotása közül az övét választották. Szerinte talán az is elnyerte a zsűri tetszését, hogy az egyes színek kiemelésével további lehetőségek rejlenek a logóban. A pályázati anyagában egy-egy plakáttervvel szemléltette azt is, hogy mutatna például a logó buszmegállóban vagy a falon.

– Az emberben dolgozik egy örök elégedetlenség, nagyon kevés olyan munkám van, amin utólag ne tudnék még változtatni. Maximalista vagyok, igyekszem fejleszteni, képezni magam. Nagyon boldog vagyok, hogy ez így sikerült – hangsúlyozta Baán Zoltán,  aki azt vallja: vagy jól vagy sehogy.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára.