2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Belföld

Elegancia

Jó sorsom úgy hozta, hogy a fővárosi armageddon alatt (helyett) Sopronban járhattam és megnézhettem, hogy a GYSEV hogyan veszi át a szupermodern Siemens Vectron mozdonyt. Egy kürtszó és más semmi, legyinthetnénk, ha csak a tényleges átvételre gondolnánk, de ami ennél azért sokkal fontosabb és szembetűnőbb volt, az maga a körítés.

Pontosabban: annak eleganciája.


Volt fúvószenekar – naná, minden valamire való vasúti dzsemborin, átadáson, ünnepségen nélkülözhetetlen a tuba, a dob és a cintányér –, voltak beszédek – mit is érne egy átadás beszéd nélkül? – meg maga a nép. Szokványos forgatókönyv, szokványos protokoll.

Mégis: az egész valahogy annyira természetes volt. Senki sem cifrázta túl – se magyar, se osztrák, se helyi, se pesti –, az emelkedettség és az öröm uralt mindent, de egyetlen másodperccel sem volt hosszabb az elviselhetőnél, és magyar pályaudvaron szinte szokatlan módon a mozdony is pontosan érkezett.


Az ünnepség szép, elegáns, a mozdony meg hasznos volt. Apró, de fontos öröm.

Aztán másnap megint arrafelé vetett a sors, hiszen Győrbe érkezett a nyári ifjúsági olimpia (EYOF) lángja. A Városháza előtti téren több ezer ember, a színpad mögött és a színpadon világsztárok, olimpiai bajnokok, helyi notabilitások. És…

És megint semmi, de az égadta világon semmi fölösleges flanc.

Borkai polgármester és Görbicz Anita hozta a lángot, Berki Krisztián (nem az…, hanem az EMBER), Pars Krisztián, Karakas Hedvig és Jakabos Zsuzsanna kísérte őket. Méltóságteljesen, meghatottan, átérezve mindent, ami egy olimpiával kapcsolatban bennük felmerülhet.

Minőségi színpadi műsor, szerény, csendes, de méltó fogadás.

Elegancia, elegancia, elegancia.

Jó lenne mindezt az élet más területein és más ünnepi alkalmakkor is tapasztalni. Nyugat-, Kelet-, Észak- és Dél-Magyarországon egyaránt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  A pince tulajdonosa ezt a bort azoknak ajánlja, akik művészi módon húzzák ki a dugót a palackból, úgy kínálják , mint ajándékot az érzékeknek és elegáns mozdulattal forgatják a poharat.

 • Tovább nő a családok támogatása

  Tovább nő a családok támogatása

  Jövőre minden eddiginél több forrást fordít a kormány a családokra, és további jelentős lépések várhatók, amennyiben a magyar emberek a nemzeti konzultáción megerősítik a kormány elképzeléseit.

 • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymást

  A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymást

  A roma és a magyar nép kultúrája kölcsönösen hatott egymásra, illetve a két népben közös a hit, a hagyományok tisztelete és a család szeretete – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Roma Koordinációs Tanács hétfői budapesti ülésén.