EUR: 326,47 Ft
CHF: 294,91 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Belföld

Elfogadták! Íme, Józsefváros új rendvédelmi rendeletcsomagja

Több pontból álló rendvédelmi rendeletcsomagot fogadott el a józsefvárosi képviselő-testület csütörtöki ülésén.

A képviselők minősített szavazati többséggel fogadták el az eddig nem szabályozott, kisebb súlyú kérdésekre vonatkozó rendelkezéseket.


A határozatok három ügycsoportot érintenek: az éttermek és vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartását, a közterületek használatát, továbbá a lakóházak házirendjét. Utóbbit maguk a társasházak határozhatják meg.

A továbbiakban a vendéglátóhelyeknek, kis üzleteknek a lakók jóváhagyását kell bírniuk az éjszakai nyitva tartáshoz, továbbá rendet kell tartaniuk a saját környezetükben, egyebek mellett hulladékgyűjtőt kell kihelyezniük.

A szabályozás tiltja a szökőkutakban, kutakban fürdést, állatok fürdetését és a mosást, továbbá új szabályokat rögzít az illegális hirdetményekkel, falfirkákkal kapcsolatban. A rendelet azt is tartalmazza, hogy nem lehet közterületen autót bontani.

A lakossági panaszok alapján szigorított új szabályozás része az is, hogy az önkormányzat szankcióval él majd, ha a játszóterek és a játszóeszközök használata nem rendeltetésszerű.

A jogszabály a társasházak esetében az állattartással, a zajos tevékenységek időpontjával és a közös területek használatával összefüggésben ad felhatalmazást szabályok megalkotására.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere előző nap a rend és a közbiztonság szempontjaival indokolta a módosításokat, amelyek több mint 11 ezer ember részvételével zajlott lakossági konzultáción és számos szervezettel létrejött konszenzuson alapulnak. Közölte azt is, hogy a szankcióknál a fokozatosság elvét fogják érvényesíteni, azaz többször figyelmeztetik a rendeletet megszegőket, ezt követően pedig a legalacsonyabb kiszabható bírságot alkalmazzák, de az önkormányzat célja nem a bírságolás, hanem a nyugalom biztosítása a józsefvárosiak számára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Már igényelhető a kibővített csok

  Már igényelhető a kibővített csok

  Július 1-jétől igényelhető a kormány hétpontos családvédelmi akciótervéből négy pont, köztük a kibővített családi otthonteremtési kedvezmény is, amelynek már a falusi változata is elérhető a lakosság számára.

 • 500 ezer magyar horgászik

  500 ezer magyar horgászik

  Alig öt év alatt szinte megduplázódott a hazai vizeken legálisan pecázó horgászok száma, csaknem félmillióan rendelkeznek állami horgászjeggyel.

 • Helyet a diákoknak!

  Helyet a diákoknak!

  A vidékről érkező diákok körülbelül 6-8 százalékának lenne szüksége kollégiumi elhelyezésre, ám a Réti úti épület már nagyon rossz állapotban volt.