2020. január 17., péntek
Antal, Antónia

Külföld

Elhunyt a világhírű Krone Cirkusz igazgatója

Elhunyt nyolcvanéves korában Christel Sembach-Krone, a világhírű Krone Cirkusz igazgatója, a cirkuszművészet kiemelkedő alakja.

A németországi intézmény tájékoztatása szerint az asszonyt rövid, súlyos betegség után kedden érte a halál Münchenben. Több mint két évtizedig állt Európa legnagyobb cirkuszának élén. Feladatait örökbefogadott lánya, Jana Mandana Lacey-Krone veszi át, ő lesz a család ötödig generációja az intézmény élén.


Christel Sembach-Krone tízévesen lovasként debütált a manézsban.

“Egy pillanatig sem voltak kételyeim afelől, hogy a cirkusszal akarok foglalkozni” – mondta egy interjúban. Később is azt hangoztatta, hogy a cirkusz az élete. Igazgatói munkája mellett állatidomárként és menedzserként is dolgozott. Lovasszámaival 1956 és 2006 között lépett fel, produkcióiban szerepeltek elefántok vagy épp zsiráfok is.

A Krone Cirkusz világhírét nagyapja, Carl alapozta meg több mint száz éve Paschával, az oroszlánnal, azzal a számmal, amelyben a ragadozó békésen és büszkén ült egy ló hátán. Carl Krone nemcsak bemutatni, idomítani is akarta az állatokat, az érdeklődés óriási volt.

Manapság a cirkuszokat heves bírálatok érik az állatvédők részéről, a Krone Cirkusz látogatottságán azonban ez nem érezhető, évente több mint másfél millióan nézik meg műsoraikat a müncheni főpályaudvar közelében lévő épületükben.

“A cirkusz állatok nélkül nem cirkusz, hanem vándorszínház vagy varieté. Jó cirkusz mindaddig lesz, míg csillagok vannak az égen” – hangoztatta pár éve Christel Sembach-Krone.

Kapcsolódó Cikkek