EUR: 325,98 Ft
CHF: 296,72 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Külföld

Elhunyt Juan Goytisolo

A marokkói Marrákesben vasárnap 86 évesen elhunyt Juan Goytisolo spanyol író és orientalista, kritikus szellemű értelmiségi, akit gyakran emlegettek a kultúrák közti közvetítőként és a Nobel-díj várományosaként is.

A katalán származású író márciusban szenvedett szélütést, állapota az elmúlt hetekben fordult egyre rosszabbra.


Goytisolo pályája során több mint 60 könyvet írt, ismertebb regényei közé tartozik a magyarul is megjelent Hordalék, a Személyleírás és a Szigeti krónika. Köztudott róla, hogy semmilyen technikát nem használ, műveit kézzel jegyzi le.

A spanyol nyelvű irodalmi Nobel-díjként emlegetett elismerést, a Cervantes-díjat 2015-ben adták át neki. A zsűri akkori méltatása szerint Goytisolo a spanyol irodalom egyik csúcsát jelenti, főleg a második világháború utáni időszakot illetően.


Köszönőbeszédében Juan Goytisolo a világban és Spanyolországban tapasztalható igazságtalanságok ellen emelt szót. Elképzelte Cervantes hősét, Don Quijotét a jelenkorban, aki szerinte most “a kilakoltatottak, a hitelkárosultak és a segítségre szoruló ceutai és melillai menekültek” érdekében harcolna.

Saját magát Cervantes “gyógyíthatatlan tanítványaként” jellemezte, akinek nehéz beletörődnie abba a világba, amely munkanélküliséggel, korrupcióval, bizonytalansággal, a társadalmi igazságtalanságok növekedésével és a fiatalok elvándorlásával terhelt.

A díjátadón mondott beszéd pontosan tükrözte az író műveinek hangvételét. Goytisolo kritikusa volt a katolikus spanyol társadalomnak, több könyve foglalkozik a háború utáni diktatúrával, a spanyol társadalom Franco alatti és utáni elmaradottságával, és saját későbbi emigrációjával.

A katalán írót úgy ismerték, mint aki a nyugati és az arab világ között ingázik, közvetítőnek számított a kultúrák között.

Szülővárosában, Barcelonában nőtt fel, de már 1956-ban, a Franco-rezsim ellenzőjeként önkéntes száműzetésbe vonult Párizsba. Művei hazájában 1963-tól Franco 1975-ben bekövetkezett haláláig be voltak tiltva.

Marokkóban felesége, Monique Lange francia írónő 1997-es halála után telepedett le. Hétfő este helyezik örök nyugalomra az észak-marokkói El-Arais spanyol temetőjében.

Kapcsolódó Cikkek