EUR: 323,49 Ft
CHF: 291,31 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Belföld

Elindulhat a Római-parti gát engedélyezése

A Fővárosi Közgyűlés szerdán lehetővé tette a Római-part árvízvédelmét szolgáló védmű engedélyeztetésének megindítását, továbbá döntött a Blaha Lujza tér felújításáról is. A testület ülése a tervezettnél korábban ért véget, miután a főpolgármester mintegy negyven javaslat tárgyalását a határozatképtelenség veszélye miatt a jövő hétre napolta.

Az ülésteremben Tarlós István érkezésekor mintegy húsz aktivista fejezte ki tiltakozását a Római-part tervezett árvízvédelmével szemben, olyan transzparenseket felmutatva, amelyeken nyilvános terveket és a helyiek meghallgatását követelték.


Az ülés kezdetén ezt követően a közelmúltban elhunyt Jókai Anna Kossuth-nagydíjas és Kossuth-díjas íróra emlékeztek, majd a főpolgármester bejelentette, hogy helyettese visszavonta a Bálna pályázaton történő értékesítéséről szóló javaslatát.

A testület első szavazásával egyhangúlag jóváhagyta a Budapest és a kárpátaljai Beregszász közötti testvérvárosi megállapodást.


Ezt követően ismét hosszú vita bontakozott ki a Római-part árvízvédelméről a kormányoldal és az ellenzék között. A javaslat vitája közben a tiltakozók mellett a mobil árvízvédelmi falat támogató aktivisták is magasba emelték tábláikat.

Több ellenzéki fővárosi képviselő arról beszélt, hogy a hiányos dokumentumok miatt, bizonyos tervek ismerete nélkül nem lehet a kérdésben felelősségteljes döntést hozni. Tarlós István kiemelte: a védmű ügyében már 5-6 szakvélemény készült, és már “nincs idő várni”, mielőbbi megoldásra van szükség.

A közgyűlés végül tudomásul vette a Duna-parti nyomvonalról adott tájékoztatót, és felkérte a főpolgármestert, hogy gondoskodjon a szükséges engedélyezési eljárások megindításáról.

Döntöttek a Blaha Lujza tér felújításáról is. A tervek szerint az 1,8 milliárd forintos rekonstrukció a jövő év végén kezdődik és 2019 végén fejeződhet be.

Elindulhat a zajvédő fal megépítése is az M3-as autópálya XV. kerületi szakaszán, a beruházás bruttó 360 millió forintba kerül és jövőre készülhet el.

Az ülésen Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszószövetség elnöke kérte a város elvi támogatását a 2022-es vagy a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokság megrendezésére, amit a képviselők meg is adtak.

Közgyűlési támogatást kapott a margitszigeti zenélő szökőkút továbbfejlesztése is, így video- és lézervetítésre alkalmas eszközöket telepítenek a helyszínen.

A képviselők a szükséges többletforrást biztosító kormánydöntés hiányában egymilliárd forintos fővárosi támogatást szavaztak meg az 1-es villamos Etele térig történő meghosszabbítására, továbá 360 millió forintot adtak a vonal Népliget és Mester utca közötti szakaszának átépítésére. A két beruházás összértéke így 10,7 milliárd forint lett, amelyből Brüsszel 8,5 milliárd forintot vállal, a főváros pedig immáron 2,2 milliárd forintot.

Szintén a fővárosi közösségi közlekedést érintő döntés, hogy a főváros 730 millió forintos többletforrást adott az elektronikus jegyrendszer bevezetésének előkészítésére, ugyanakkor a projekt megvalósítására szánt idei 3,5 milliárd forintos költségvetéséből 1,2 milliárd forintot átcsoportosított a jövő évre. A változtatással a feladat teljes költségvetése 22,3 milliárd forintra nőtt, amelyből az unió 17 milliárd forintot, Budapest pedig 5,3 milliárd forintot áll.

A testület hozzájárult ahhoz is, hogy a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. idén szeptember 1-jén kezdje meg végelszámolását, a végelszámoló pedig a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. legyen Fodor Gergely vezetésével.

Tarlós István kora délután az elfogadni tervezett javaslatok mintegy felének megtárgyalása után elnapolta az ülést, amely így jövő szerdán reggel 7 órától folytatja munkáját.

A főpolgármester bejelentését megelőzően a testület megfelelő számú támogató hiányában nem fogadta el a budapesti futóversenyeket korlátozó rendeletmódosító javaslatot.

Kapcsolódó Cikkek