EUR: 325,98 Ft
CHF: 296,72 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Salgótarján

Elmenekülnek a fiatalok a városból

A Salgótarjánban tanuló fiatalok kilencven százaléka elhagyná szülővárosát a középiskola befejezése után – derült ki az Új Palócország Egyesület és a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány közös felméréséből.

A két civil szervezet közös felmérése során összesen 584 diákot kértek fel arra, hogy töltsék ki a Salgótarjánra és a jövőjükre vonatkozó felvetéseket tartalmazó kérdőíveket. Kiderült, hogy a megkérdezett diákok 84 százaléka szeretne az érettségit követően továbbtanulni, 16 százaléknak azonban nincsenek ilyen irányú tervei – olvasható az ujpalocorszag.hu oldalon található elemzésben, amelyből kiderül az is, hogy a Salgótarjánban tanuló fiatalok körében a legkedveltebb szakmák az információtechnológia, az építőipar, a vendéglátóipar és az idegenforgalom, valamint a kereskedelem és az értékesítés szakterületeit érintik.Salgótarjánban a megkérdezett középiskolások 90 százaléka úgy gondolja, nem itt folytatja életét

A „Végzettséged megszerzését követően hol tervezed a jövőd?” kérdésre a megkérdezettek mindössze 10 százaléka válaszolta azt, hogy a jövőjét Salgótarjánban és térségében  tervezi. Ezzel szemben 90 százalék azoknak a fiataloknak az aránya, akik „Magyarországon, de más megyében”, valamint „külföldön” kívánják folytatni életüket. Az is világossá vált, hogy a város elhagyásának legfőbb oka a versenyképes keresetek és a munkahelyek hiánya.

Kapcsolódó Cikkek