EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,02 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Belföld

Először kerültek magyarok a sajtvilág elitjébe

Még csak most kezdődött a hazai induló sajtok megmérettetése, máris óriási dicsőséget hozott Magyarország számára a Mondial du Fromage, vagyis a világ legrangosabb sajtversenye. A szervezet most először először választott magyarokat tagjai közé, ami nem kis kitüntetés hazánknak is.

A Mondial du Fromage-on a Párizs melletti Tours városában június 11-13. között tartandó ünnepélyes keretek között tagjai közé választotta Guilde Internationale des Fromagers, azaz a Sajtmesterek Nemzetközi Céhe Gábossy Ádámot és Gábossy Árpádot, a neves SZEGA Camembert Kft. két vezetőjét. Ezáltal megkapták a jogot arra, hogy megalapítsák a Sajtmesterek Nemzetközi Céhének Magyar Páholyát.


„Hatalmas öröm ez számunkra, hiszen a Sajtmesterek Nemzetközi Céhe a világ legnagyobb, a sajtok népszerűsítésével foglalkozó szervezete, amely kizárólag olyan személyeket választ tagjai közé, akik sokat tettek a sajtkultúráért. Büszke vagyok, hogy az édesapám által alapított, egy ideje általam vezetett, elsősorban a sajtokra és ínyenc élelmiszerekre fókuszáló cégünk megfelelt a szervezet szigorú kritériumainak. Mindenekelőtt azzal vívtuk ki a Sajtmesterek Nemzetközi Céhének elismerését, hogy immár négy esztendeje, minden évben megrendezzük a Nemzetek Sajtversenyét, ezáltal megismertetjük a nagyközönséget a legkülönlegesebb magyar és nemzetközi sajtokkal. Ebbéli törekvéseinket a későbbiekben is folytatjuk, azzal kiegészítve, hogy nemzetközi szinten is szeretnénk a magyar sajtokat népszerűsíteni ” – újságolta örömmel Gábossy Ádám, a SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője lapunknak.

Ennél jobb alkalom nem is lehetne arra, hogy bebizonyosodjon, ma magyar sajtoknak helye van a világban. A Mondial du Fromage nemzetközi sajtkiállításon és vásáron a közönséget és a szakmai résztvevőket rabul ejtette az elegánsan kialakított magyar stand és a finomabbnál finomabb hazai sajtkülönlegességek felhozatala.„Minden várakozást felülmúlóan pozitív a magyar sajtok fogadtatása, rendkívüli az érdeklődés, azonban szomorú számomra, hogy szinte mindenki azt mondja: a magyar bort ismeri, de a magyar sajtot egyáltalán nem. Ám mivel roppant nyitottak a hazai termékekre, ezért úgy gondolom: hatalmas lépést tehetünk azért, hogy a magyar sajtok ismertebbé váljanak. Negyven évvel ezelőtt az olaszok ütöttek rést a francia piacon, és azóta egyre jobban szeretik, kipróbálják az újdonságokat, ezért biztos vagyok abban, hogy a mi sajtjainkat is megkedvelik” – magyarázta Gábossy Ádám.

Hétfőn este kiderül, miként szerepeltek a magyar készítmények a Mondial du Fromage versenyén, ami a díjkiosztással véget is ér. Tény, most minden eddiginél erősebb a mezőny, kétszer annyi – mintegy 600 – versenyző nevezett, mint a tavalyi évben, és új szereplőként Brazília és Japán is megjelent a nagy sajtgyártók között.


„Úgy gondolom, igazán nívós sajtokkal indulunk a versenyen, zászlóshajónknak a Ranoldert tartom, amely a tavalyi évben Magyarországon a Nemzetek Sajtversenyének győztese lett. Épp ez az esemény indított el bennünket a mostani világversenyre, hiszen akkor vendégül láttuk hazánkban a Roland Bartélemyt – a világ egyik legismertebb sajtmesterét és sajtlovagját –, akit lenyűgözött a Ranolder ízvilága, és az ő javaslatára, illetve meghívására neveztünk a Mondial du Fromage-ra. Nagyon bízom benne, hogy hasonlóan jól szerepelünk a mostani világversenyen is, hiszen ezzel felkerülhetünk a világ sajt térképére” – tette hozzá Gábossy Ádám.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fidesz: Szüntessék meg a migránskártyákat!

    Fidesz: Szüntessék meg a migránskártyákat!

    A kormánypárt tovább harcol a bevándorlással szemben, ugyanis a Fidesz kezdeményezni fogja a megalakuló új Európai Parlamentben, hogy az Európai Bizottság szüntesse meg a migránskártyát.

  • Egyszülős családokat ünnepeltek

    Egyszülős családokat ünnepeltek

    Egy éve nyitotta meg kapuit az első az Egyszülős Központ Budapesten. Világszinten is egyedülálló kezdeményezés és szervezet az, amit Nagy Anna kollégáival fölépített, eleinte egy szál telefonnal, később félmilliárd forintos kormánytámogatással egy gyönyörű, nyolcadik kerületi saroképületben.