2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

Első éles gyakorlatára készül a magyarországi NATO erőket integráló egység

Májusi sikeres értékelő gyakorlatát követően június végén már első éles gyakorlatára készül a magyarországi NATO erőket integráló elem (NATO Force Integration Unit – NFIU).

A témában tartott csütörtöki székesfehérvári sajtótájékoztatón Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy a Magyarországon működő NFIU a NATO négynapos értékelő gyakorlatán kitűnőre vizsgázott, immáron a transzatlanti katonai szervezet teljes jogú tagjaként szolgál.


A teljes NATO-képesség elérése tíz nemzet – Egyesült Államok, Lengyelország, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Németország, Lengyelország, Litvánia, Olaszország és Magyarország – katonáinak és jó együttműködésüknek köszönhető – fűzte hozzá.

Garas László ezredes, a Székesfehérváron működő magyar NFIU parancsnoka elmondta, hogy mostantól képesek elősegíteni a NATO nagyon magas készenlétű erőinek (VJTF) gyors betelepítését hazánkba, amennyiben a biztonsági helyzet úgy kívánja, továbbá összekötő kapocsként funkcionálnak a NATO-erők és a magyar hadvezetés között.

Bejelentette, hogy első feladatuk június végén a Saber Guardian 17 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlaton lesz, amelyen az Egyesült Államok európai szárazföldi haderejének parancsnoksága mellett hét ország 40 ezer katonája vesz részt. A Romániában, Bulgáriában és Magyarországon zajló gyakorlaton támogatják a nemzetközi erők Magyarországon keresztüli áthaladását, illetve folyamatosan felügyelik azok tevékenységét.

A megváltozott európai biztonsági környezetre adott válaszként a 2014-es Wales-i NATO csúcstalálkozó után létrehozták a nagyon magas készenlétű erőket, amelyek rövid időn belül bevethetők a NATO tagállamok területén. A katonai erők minél hatékonyabb támogatása érdekében vált szükségessé a NATO erőket integráló elemek létrehozása, amelyek elsődleges feladata a nagyon magas készenlétű erők gyors és hatékony bevetésének előkészítése és támogatása.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szijjártó: Fontos a határvédelem!

    Szijjártó: Fontos a határvédelem!

    A magyar kormány nem a problémát akarja Európába hozni, hanem a segítséget akarja odavinni, ahol a problémák vannak – jelentette ki a Süddeutsche Zetiung című müncheni lapnak adott interjúban Szijjártó Péter külügyminiszter.

  • A magyar kormány soha nem fogja feláldozni egyetlen nemzeti közösségét sem

    A magyar kormány soha nem fogja feláldozni egyetlen nemzeti közösségét sem

    A magyar polgári kormány sohasem fogja feláldozni a nagyhatalmi erőpolitika napi érdekeinek oltárán egyetlen nemzeti közösségét sem, és ilyet más államoktól sem várna el soha – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az Ungvárhoz közeli Palágykomoróc magyar kormánytámogatással felújított református templomának ünnepélyes átadásán.