EUR: 322,83 Ft
CHF: 286,86 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb XIV.kerület

Emléktáblát kapott Helyey László

Egykori lakóhelyén, az Ifjúmunkás u. 24. számú ház falán helyezte el kerületi önkormányzat Helyey László Jászai Mari-díjas színművész emléktábláját. A színészt legendás szerepe, Mátyás király figurája tette közismertté, de szinkronhangja és színpadi munkássága is mély nyomot hagyott maga után.

Egyik utolsó szereplétben Henriket játszotta Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című színművében (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Helyey László 1975-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, ahova többször is visszatért.  Volt a Nemzeti Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a szolnoki Szigligeti Színház, a Budapesti Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház művésze is, valamint alapító tagja a Katona József Színháznak.


Élete utolsó éveiben az Újszínház társulatának tagja volt. Közel ötven filmben és csaknem száz színdarabban játszott. Mátyás királyként, A világ közepe című filmben lett a nézők kedvence, de az ő hangján szólalt meg Mátyás a Mesék Mátyás királyról című tévés rajzfilmsorozatban is. Később több filmben és színdarabban is eljátszotta az igazságos királyt. Nemcsak Mátyás királynak, Gérard Depardieu-nek és Donald Sutherlandnak is „ő adott magyar hangot”, míg a színpadon Cyranóként, Don Quijoteként vagy épp Liliomfiként alakított maradandót.
Mészáros László önkormányzati képviselő az emléktábla avatásakor elmondta, Ferencváros büszke rá, hogy olyan színészek laktak itt, mint Latinovits Zoltán, Bujtor István vagy Madaras József. A nagy nevek sorát gazdagítja Helyey Lászlóé is, aki 1980-tól lakott a József Attila-lakótelepen. A kerületet otthonának tekintő színész aktív szerepet vállalt Ferencváros kulturális életében, számos rendezvény moderátora, fellépője volt. Munkásságát a képviselő-testület 2012-ben József Attila-díjjal ismerte el.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.