EUR: 353,19 Ft
CHF: 332,47 Ft
2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Külföld

ENSZ-jelentés: Egyre több kábítószer szerepel a globális drogpiacon

Egyre több és változatosabb kábítószer fajta szerepel a globális drogpiacon – közölte az ENSZ illetékes hivatala csütörtökön éves jelentésében, amely szerint 2015-ben világszerte nagyjából 250 millió ember fogyasztott legalább egyszer az év során illegálisan drogot.

A világszervezet kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatala (UNODC) szerint 29,5 millió ember, vagyis a felnőtt lakosság 0,6 százalékánál alakult ki függőség vagy okozott a droghasználat megbetegedést, például hepatitis C vagy HIV vírusos fertőzést és csak minden hatodik beteg részesült megfelelő kezelésben.


A jelentés szerint az ópiodok (természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületek) piaca szerteágazóbb lett a heroin és legális beszerezhető vagy hamisított gyógyszerek kombinációja által. Az új pszichoaktív anyagok száma a 2012-es adatokhoz képest megduplázódott, már 483 féle érhető el. Az adatok szerint jelentősen megnőtt az ópiummal és kokainnal kereskedők száma. Az Európában eladott drogok fekete piaci értékét 20 és 30 milliárd euró közöttire becsülik a szakértők.

A hivatal szerint 2015-ben világszerte 183 millió ember fogyasztott legalább egy alkalommal kannabiszt, 37 millióan amfetamint vagy élénkítő hatású gyógyszereket, 22 millióan ecstasyt, 17 millióan pedig kokaint. A becslések szerint nagyjából 36 millióan vannak olyanok, akik legalább egyszer az év során ópiodot (ópiumot, morfiumot, heroint vagy szintetikus ópiodot) fogyasztottak. Évente legalább 190 ezer ember hal meg idő előtt drogfogyasztás miatt.


A kokacserje termesztése a kolumbiai művelésnek köszönhetően harminc százalékkal nőtt 2013 és 2015 között, a kokain fogyasztók száma pedig növekszik Észak-Amerikában és Európában egyaránt – áll a csütörtökön bemutatott jelentésben.

A hivatal kiemeli, hogy a drogfogyasztás helyzete elsősorban az Egyesült Államokban aggasztó. Eszerint a drogok általi halálesetek negyede az Egyesült Államokban történik, amelynek elsősorban az ópiodok használata az oka, de sokan halnak meg túladagolás miatt is. A számuk 1999 és 2015 között megháromszorozódott. A jelentés szerint ennek oka egyrészt a megnövekedett heroinfogyasztás és a fájdalomcsillapító gyógyszerek nem rendeltetésszerű használata.

A legveszélyeztetettebb az a 12 millió drogfogyasztó, akik szúrják magukat. Az érintettek közül 1,6 millióan HIV-vírussal, 6,1 millióan pedig hepatitis C vírussal fertőzöttek, 1,3 millió droghasználónak pedig HIV és hepatitis C fertőzése egyaránt van. Évente világszerte 222 ezer drogfüggő hepatitis C és 60 ezer droghasználó pedig HIV fertőzésben hal meg.

Kapcsolódó Cikkek