EUR: 325,98 Ft
CHF: 294,35 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Belföld

Észak-Korea egyértelmű és valódi veszélyt jelent a világra

Észak-Korea egyértelmű és valódi veszélyt jelent az egész világra – jelentette ki szombaton Szingapúrban James Mattis amerikai védelmi miniszter, és szorgalmazta, hogy Kína bírja jobb belátásra Phenjant.

Mattis az ázsiai-csendes-óceáni biztonságpolitikai helyzetnek szentelt nemzetközi konferencia megnyitóján mondott beszédet. Hangoztatta, hogy Észak-Korea egyre nagyobb lépésekben fejleszti atomfegyvereit és a célba juttatásukra alkalmas nagy hatótávolságú rakétáit. Felhívta a figyelmet: Donald Trump amerikai elnök egyértelművé tette, hogy az Észak-Koreával szembeni “stratégiai türelem” elfogyott.


Mattis kifejezte abbéli reményét, hogy Kína folytatja a diplomáciai és a szankciós nyomásgyakorlást Phenjanra. Gazdasági szakkifejezéssel élve úgy fogalmazott, reméli, hogy Peking egyre inkább “stratégiai teherként és nem vagyontárgyként” fog tekinteni Észak-Koreára.

A Pentagon vezetője szerint a Trump-kormányzat biztatónak tartja Kína újbóli elkötelezettségét, hogy együttműködik a nemzetközi közösséggel a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében.


Hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag újabb szankciókat szavazott meg pénteken Észak-Korea ellen. Az Egyesült Államok által beterjesztett határozat elfogadásával felkerült a BT szankciós listájára újabb tizenöt észak-koreai magán- és négy jogi személy, akik, illetve amelyek valamilyen módon köthetők az észak-koreai atom- vagy a rakétaprogramhoz. A javaslatról az Egyesült Államok öt héten át egyeztetett a Phenjan legfőbb szövetségesének tartott Kínával.

James Mattis leszögezte a szingapúri konferencián, hogy az Egyesült Államok a térségbeli stabilitás fenntartása érdekében fenntartja katonai jelenlétét Dél-Koreában, folytatja a tengeri és a légi járőrözést a Dél-kínai-tengeren, és kiáll a hajózás és a repülés szabadságának fenntartása mellett.

Hangoztatta, hogy az Egyesült Államok együtt akar működni Kínával az észak-koreai problémakör megoldásában, de elfogadhatatlannak tartja, hogy Peking fegyvereket és más hadieszközöket telepít a Dél-kínai-tengeren általa kiépített mesterséges szigetekre.

Washington nem fogadja el a térségbeli status quo egyoldalú, erővel történő megváltoztatását – szögezte le.

“Elsődleges fontosságúnak tartjuk ezt a térséget, így a kapcsolatokat Japánnal, Dél-Koreával, Indonéziával és Ausztráliával” – hangoztatta az amerikai védelmi miniszter.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Folyamatosan csökken a munkanélküliség

  Folyamatosan csökken a munkanélküliség

  Az utóbbi hónapokban folytatódik az a tendencia, miszerint hónapról hónapra egy-egy tized százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta – közölte Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

 • Sorosék Brüsszelben támadják a Fideszt

  Sorosék Brüsszelben támadják a Fideszt

  Soros György mintegy 200 európai lobbiszervezete levélben fordult az Európai Néppárthoz azért, hogy megakadályozza a fideszes Hidvéghi Balázs megválasztását az egyik bizottság alelnöki posztjára, és megvétózzon más fideszes jelölteket is.

 • 1,6 milliárdos fejlesztés a mentőknél

  1,6 milliárdos fejlesztés a mentőknél

  Soha nem történt ekkora fejlesztés a mentőszolgálat történetében, miután az Országos Mentőszolgálat kormányzati forrásból 1,6 milliárd forintért vásárolhatott új eszközöket.

 • Újjászületik a Blaha Lujza tér

  Újjászületik a Blaha Lujza tér

  A tervek szerint 2021 végére újulhat meg a Blaha Lujza tér, több mint négymilliárd forintos fővárosi és kormányzati forrásból.