EUR: 332,75 Ft
CHF: 302,42 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Külföld

Észak-Korea kiakadt a G7-es csúcsra

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) külügyminisztériumának szóvivője reagált a G7-csúcsra, amelyet az olaszországi Szicíliában tartottak május 26-27-én.

 

A kommunista állam szóvivője az észak-koreai KCNA hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok és az ellenséges erők közös nyilatkozatot tettek a KNDK-vel szemben a G7-es csúcstalálkozón


A reakcióban szerepel az is, hogy olyan nemzetek foglaltak állást Észak-Korai rakétatesztjei miatt, amelyek szintén szoktak végrehajtani nukleáris kísérleteket.

“De ezek az államok mégis a KNDK-t sürgetik, hogy törölje el nukleáris elrettentő erejét, amely önvédelemre szolgál, nem támadásra. Az Egyesült Államok és annak követői komolyan tévednek, ha úgy gondolják, megfoszthatják a KNDK-t a nukleáris fegyverétől, és szankcióikkal elnyomhatják egy nemzet életét és méltóságát.


A megnövekedett szankciók és az említett nyomás azonban arra fogja kényszeríteni a KNDK-t, hogy tovább fokozza a nukleáris erejének modernizációját, fejlesztését.”

A feszült helyzet kapcsán Pak Myong, a KNDK külügyminiszter-helyettese is megszólalt. Nyilatkozatában szintén kiemelte, hogy az USA és a többi G7-es ország nyomást próbál gyakorolni Észak-Koreára, és ezzel súlyosan sérti az ország szuverenitását. Pak Myong azt is elmondta, hogy néhány kisebb állam vakon követi az Egyesült Államok politikáját, veszik fel az általa megszabott irányvonalat, s fordul így szembe Észak-Koreával.

A szankciókkal kapcsolatban kifejtette, hogy a KNDK többször kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tisztázza a jogi helyzetet az ügyben, de ennek ellenére még mindig nem kapott választ. Aggályosnak nevezte ugyanakkor, hogy több ENSZ-tagállam még a véleményét sem fejtette ki arról, hogy milyen álláspontot képvisel arra vonatkozólag, hogy az USA nukleáris haderőt, atomtengeralattjárókat, repülőgép-anyahajókat állomásoztat a Koreai-félsziget térségében, amivel háborús feszültséget generálnak.

“Sokat beszélnek a békéről és a stabilitásról a régióban, de mindig csak mi vagyunk a hibásak, mert rakétateszteket hajtunk végre. Mégsem említik meg egyszer sem, hogy Amerika milyen lépéseket tesz ellenünk.” – mondta az észak-koreai külügyminiszter-helyettes.

 

 

epa05998786 An undated photo made available by the North Korean Central News Agency (KCNA), the state news agency of North Korea, shows the test-fire of a ballistic rocket equipped with precision guidance system, at an undisclosed location in North Korea (issued 30 May 2017). North Korean leader Kim Jong-un, Supreme Commander of the Korean People’s Army (KPA), guided the test-fire, KCNA reported. EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: ÖsszeFogás

  A nap képe: ÖsszeFogás

  Saype francia-svájci tájművész új földfestményeinek egyikén dolgozik a genfi Grange parkban. A mintegy ötezer négyzetméter pázsitot beborító, 165 méter hosszú és 30 méter széles alkotás természetes, biológiailag lebomló, vízoldékony festőanyagokból készült.

 • Túszul ejtette a lopott BMW

  Túszul ejtette a lopott BMW

  Ügyetlenségének köszönhetően akár két évre és hűvösre kerülhet az a budapesti férfi, aki a szlovákiai Galántán akart elkötni egy BMW-t.

 • Deutsch Tamás: Elutasítjuk az uniós források politikai büntetésként való megvonását

  Deutsch Tamás: Elutasítjuk az uniós források politikai büntetésként való megvonását

  Elutasítjuk a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható úgynevezett jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését – jelentette ki Deutsch Tamás a Fidesz EP-képviselője Strasbourgban, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában szerdán.