2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Külföld

Észak-Korea: Meg akarják fojtani a népünket!

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) külügyminisztériuma újabb közleményt adott ki az Egyesült Államokkal szembeni konfliktus kapcsán. A kommunista állam úgy véli, hogy az USA által rá gyakorolt nemzetközi nyomás és szankciók elérték a tűréshatárt. A Kim Dzsong Un által vezetett kormány szerint Észak-Korea nukleáris fejlesztése csak ürügy Amerika számára, hogy fellépjen a rezsim ellen.

A külügyminisztérium érvelésében az áll hogy az ENSZ egyetlen más országot sem próbált szankciók alá helyezni csak azért, mert rakétateszteket hajtott végre. Ezt csupán Észak-Korea “érdemelte” ki, amit végtelenül igazságtalannak ítél meg az ország. A szankciók célja – áll a közleményben –, hogy megfojtsa a KNDK nemzetgazdaságát, és tönkretegye az ott élő emberek megélhetését.


 

 

“Gonosz és barbár” módszer ez a külügyminisztériumi állásfoglalás szerint.

 

“A leginkább megvetendő és gyalázatos módon, és érvényesítik ezeket” Észak-Koreával szemben.


Az ENSZ BT által életben léptetett korlátozások valóban sok nehézséget okoznak Kim Dzson Un népének.

Széles körű behozatali és kiviteli tilalom van érvényben. A közlemény emlékeztet arra, hogy tavaly egy külföldi ország vámhivatala még az Észak-Korából exportált fagyasztott csirkéket, valamint kozmetikai szereket is lefoglalta, amiket ráadásul csak hónapokkal később adtak vissza. De azt is megemlítik, hogy egy meg nem nevezett európai ország megtiltotta a sportfelszerelések exportját a KNDK-ba, így jelenleg hegymászó-felszerelésekből, téli sportfelszerelésekből, sőt biliárdasztalokból (!) komoly hiány van Észak-Koreában.

 

 

Azt is nehezen emészti meg a kommunista ország, hogy bár korábban Észak-Korea kapta meg a 2017-es Junior Dzsúdóvilágbajnokság szervezését, ezt azóta megvonták tőle, és másutt rendezik meg, akárcsak a jövő évi junior súlyemelő világbajnokságot.

A szankciók tovább megakadályozták 24,4 tonna szúnyogriasztó-spray kivitelét, illetve már korábban megrendelt mobil röntgenkészülékek behozatalát.

Többek között ilyen okokkal állítja azt a KNDK, hogy az ENSZ (és az Egyesült Államok) célja nem csupán a rezsim, hanem a civil lakosság, az észak-koreai nép megbüntetése, amit elfogadhatatlannak tart.

epa05906938 North Korean commuters ride a subway train in Pyongyang, North Korea, 14 April 2017. North Koreans are preparing to celebrate the ‘Day of the Sun’ festival, commemorating the 105th birthday anniversary of former supreme leader Kim Il-sung on 15 April, as tension over nuclear issues rise in the region. EPA/HOW HWEE YOUNG

epa05908614 North Korean military tanks drive past during a parade for the ‘Day of the Sun’ festival on Kim Il Sung Square in Pyongyang, North Korea, 15 April 2017. North Koreans celebrate the ‘Day of the Sun’ festival commemorating the 105th birthday anniversary of former supreme leader Kim Il-sung on 15 April as tension over nuclear issues rise in the region. EPA/HOW HWEE YOUNG

Kapcsolódó Cikkek