2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Belföld

Észtország ellenzi a források megvonását a menekültek befogadását elutasító országoktól

Észtország, az Európai Unió következő soros elnöke ellenzi, hogy forrásmegvonással büntessék azokat az uniós tagállamokat, amelyek elutasítják menekültek befogadását – hangsúlyozta Andres Anvelt észt belügyminiszter szerdán Tallinnban.

Anvelt szerint egy ilyen lépés inkább megosztaná, semmint egyesítené Európát.


“Nem hiszem, hogy a költségvetési vagy más pénzügyi büntetés jó lenne, hiszen Európa nagyon különböző országok családja” – tette hozzá Andres Anvelt a Reuters hírügynökségnek adott telefonos interjúban. “Gondolnunk kell a jövőre, nehogy összetörjünk valamit. Nincs szükségünk további kilépésekre, az csak gyengítené az Európai Uniót” – vélekedett.

Az 1,3 millió lakosú Észtország először lesz az EU soros elnöke az év második felétől.


A volt szovjet köztársaság előtt álló egyik legnagyobb kihívás az, hogy kiutat találjon a zsákutcából, ahová a bevándorlás kérdése körüli nézeteltérések miatt jutott az Európai Unió. 2014 óta mintegy 1,7 millió migráns és menekült érkezett az EU területére, és többen – köztük Magyarország és Lengyelország – vonakodnak kivenni részüket a velük kapcsolatos terhekből. Az Európai Bizottság kedden jogi lépéseket kezdeményezett az ügyben Budapesttel, Varsóval és Prágával szemben.

Anvelt elmondta, hogy országa szeretne tovább szigorítani az EU külső határainak ellenőrzésén, s egyúttal azt reméli, hogy ez a hozzáállás Varsó és Budapest magatartásában is változást idéz majd elő.

Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia biztonsági aggályokra hivatkozva tagadja meg a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkezett, többségében muszlim menekültek befogadását. Az észt belügyminiszter éppen ezért szeretné elérni, hogy összekapcsolják a mintegy tucatnyi különféle digitális adatbázist a határ- és rendvédelmi szervek hatékonyságának növelése érdekében. Anvelt emellett további eszközök segítségével monitorozná az unión kívülről érkező, vízummal utazó külföldi állampolgárok mozgását.

“Ha egyértelmű üzenetet küldenénk, hogy Európa igazán és tényleg kezd változtatni a külső határokkal kapcsolatos politikáján, az nagyban megkönnyítené a belső politikai döntéseket” – vélekedett az észt politikus.

Kapcsolódó Cikkek

  • Felértékelődött a polgárőrség tevékenysége

    Felértékelődött a polgárőrség tevékenysége

    Felértékelődött a polgárőrség szerepe abban, hogy “gyermekeink és unokáink időszakában” is fennmaradjon az a nyugalom és biztonság, ami napjainkban Magyarországot jellemi – fejtette ki Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szombaton az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) pécsi közgyűlésén.

  • Az áfacsökkentések hatására nőtt a sertéshúsfogyasztás

    Az áfacsökkentések hatására nőtt a sertéshúsfogyasztás

    Mintegy 2,2 kilogrammal nőtt a sertéshúsfogyasztás éves szinten Magyarországon egy emberre vetítve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint annak köszönhetően, hogy 2016 elején a sertéshús, majd ez év január 1-től a sertésbelsőségek, illetve az élelmezési célra szolgáló melléktermékek áfája is csökkent 27-ről 5 százalékra – közölte a földművelésügyi miniszter szombaton, a XII.