2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Külföld

Európának szembe kell szállnia a terroristákkal

Európának szembe kell szállnia a terroristákkal – jelentette ki vasárnap Beata Szydlo. A lengyel kormányfő és Andrzej Duda elnök együttérzését fejezte ki a londoni merénylet áldozatai hozzátartozóival. Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter pedig a terrortámadás után az uniós határok lezárását szorgalmazta a “muzulmán migránsok” előtt.

Távozó magán-mentőautót néz egy nyomozó a londoni London Bridge-en 2017. június 4-én, miután az éjjel három merénylő egy furgonnal gyalogosok közé hajtott a hídon, majd a közeli piac, a Borough Market környékén késsel támadt a járókelőkre. Hét ember életét vesztette, negyvennyolc megsebesült /Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

“Újabb brutális támadás, újabb áldozatok. (…) Európának bátran szembe kell szállnia a terroristákkal” – írta Szydlo vasárnap hajnalban a Twitter mikroblogon közzétett részvétnyilvánító nyilatkozatban.


Együttérzését fejezte ki Andrzej Duda is. Európának “egységre és szolidaritásra, egyúttal azonban határozott és kemény magatartásra van szüksége” – írta ez alkalomból a Twitteren közzétett bejegyzésben.

A lengyel külügyminisztérium vasárnapra virradó éjjel közzétett hivatalos közleményében “legmélyebb részvétét” nyilvánította az Egyesült Királyság kormányának és népének.


A Londonban nagy számban élő lengyeleket, valamint az ott tartózkodó lengyel turistákat “különös óvatosságra” intették, és arra hívták fel őket, hogy kövessék a helyi hatóságok utasításait. A külügyi tárca ellenőrzi, hogy esetleg lengyel sebesültjei vannak-e a merényletnek – áll a közleményben.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter vasárnap délután az Európát érő migrációs válsággal hozta összefüggésbe az újabb terrortámadást. “A multikulturalizmus politikája, a politikai korrektség tragikus termést hoz” – értékelte, rámutatva: az Egyesült Királyságban az utóbbi időben elkövetett terrortámadások “nem egyszeri incidensek”, “tényleges a terrorveszély, tények a muzulmán terroristák által elkövetett merényletek”.

A politikus úgy vélte, az uniós menekültelosztási kvóta elfogadása ugyanilyen merényletek veszélyének tenné ki Lengyelországot is. Blaszczak szorgalmazta, hogy az Európai Unió változtasson migrációs politikáján. “Határozott, következetes lépéseket kell tenni a terrorizmus kiirtására, ezen intézkedések egyik eleme az, hogy az észak-afrikai és közel-keleti muzulmán migránsok iránt befejezzük +a nyitott ajtók+ politikáját” – hangsúlyozta Blaszczak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek