EUR: 325,31 Ft
CHF: 295,48 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Veszprém

Évadot zárt a Pannon Várszínház

Vándorfi László színházigazgató tartott sajtótájékoztatót az idei színházi évadról múlt héten a Hangvillában. Idén öt nagyszínházi premiert láthatott a közönség, több mint 200 fellépés során. Jövőre kevesebb előadás várható, mintegy 55 ezer fizető nézőre számítanak. Az igazgató a jövőben jobban kíván harcolni az állami támogatásokért.

Mint elmondta, az idén öt nagyszínházi premiert láthatott a közönség, amelyeket a sokszínűség jellemezte: Tolcsvay László és Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockoperáját a Varidance együttessel közösen vitték színre, a Likó Marcell élményeit összefoglaló A bunkerrajzolót Géczi János azonos című könyve alapján állították színpadra, de látható volt egy Rejtő Jenő kabarétréfáira építő előadás, A Pál utcai fiúk musicalváltozata és A szabin nők elrablása című komédia is.


Vándorfi László szerint nőtt a színház kulturális beágyazottsága (fotó: Domján Attila)

Az igazgató a következő évadról elmondta: szélesebbre húzzák a műfajok határait, ám kevesebb előadás várható: az idei 216 helyett csak 176.

Vándorfi László úgy véli, hogy egyre erősödik a Pannon Várszínház színházi közéletben elfoglalt helye. Hozzátette, feladatuknak tartják a tehetségnevelést is, aminek sikerét mutatja, hogy az innen indult fiatalok közül többen is bekerültek a művészeti felsőoktatásba.


A közönség szavazhatott kedvenceiről (fotó: Domján Attila)

Az igazgató szerint Veszprém mindhárom színháza legitim és közfeladatot lát el. Úgy látja, rendkívül nehéz bekerülni az állami támogatási rendszerbe, öt éve nem kapnak támogatást, ami összesen 550 millió forint hiányt jelent. Ebből pótlásként utólag 30 millió forintot kaptak. – Ezt munkával és forrásokkal pótolni nehéz – mondta, majd kiemelte, hogy a következő évben „minden ajtón döngetni fognak”, hogy pénzhez jussanak az államtól.

Az évadzárón közönségszavazatok alapján kiosztották a legkedveltebb színészeknek járó elismeréseket. Az első Molnár Ervin, a második Szelle Dávid, a harmadik pedig Szente Árpád Csaba lett. A közönség szerint az idei legjobb előadás A Pál utcai fiúk volt, ezt követte A bunkerrajzoló. A szakmai értékelés alapján az évad színésze Szelle Dávid és Lenchés Márton lett. Krámer György koreográfus összművészeti díjat kapott. Rajta kívül Regovics Zsuzsanna énektanár, valamint a titkárság dolgozói vehettek át elismerést.

Kapcsolódó Cikkek