2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Extra Pécs

Ezért „üvöltenek” a kabócák Pécsen

Sokan felkapják a fejüket, hogy megint itt vannak a kabócák és biztosan a nagyon forró nyár az oka. El kell hogy keserítsünk mindenkit: kabócák mindig is voltak Pécsett. Egyvalami viszont változott: már a belváros kellős közepén is muzsikálnak. Ez eddig nemigen volt jellemző.

– Gyerekkoromban csak a tengerparton hallottam kabócát – mondják sokan. Ennek azonban az is lehet az oka, hogy egy gyerek nem feltétlenül a kabóca hangjára figyel a nyári szünetben. Tény ugyanis, hogy ezelőtt harminc évvel ezelőtt is lehetett kabócát hallani Pécsett, de az biztos, hogy ennyien nem voltak még a városban – mondja Dudás György, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre. Az elszaporodásuk és persze a hangos muzsikájuk pedig köszönhető egyfajta pécsiségnek is: megnőttek azok a fák, amelyeket nagyon szeretnek és ezek biztosítják nekik a legmegfelelőbb életteret.


Az énekeskabócák az egyik leghangosabb rovarok. A legerősebb mért hangerejük a 100 decibelt is meghaladta fotó:pixabay

– Előszeretettel tanyáznak kőrisfákon, hársfákon, amelyekek a nedvét szívják. Így nem véletlen, hogy akár a belváros közepén is tanyáznak a mannakabócák és az óriás énekeskabócák – teszi hozzá Dudás György. Ez utóbbi egyébként a leghangosabb rovarok közé tartozik.

A kabócák a telet is itt töltik, lárva alakban vészelik át a hidegebb időszakot. Ha valaki nagyon szemfüles, akkor egy-egy fa törzsén lehet látni ezeket a lárvabőröket, amikből nyáron kibújnak.


 

Az emberektől nagyon tartanak, így megfigyelni is nagyon nehéz őket. Arról nem beszélve, hogy magasan trónolnak fent a lombkoronákon, és nagyon ügyes rejtőzködők is.

A meleget kedvelő fajok Magyarország más városaiban is fellelhetők, de nem biztos, hogy ennyire koncentráltan „vernek tanyát” – mondja Dudás György.

– Kárt ezek a kabócák nem tudnak tenni, bár vannak olyanok, amelyek a mezőgazdaságban képesek károkat okozni. A Pécsett hallható fajok viszont egészen biztosan nem támadják meg a paradicsom- vagy paprikapalántákat – teszi hozzá Dudás György.

A kabócák egyébként a párzás miatt adnak ki hangot és jellemzően minél melegebb van, annál hangosabban képesek „üvölteni”. Szóval, ha nem éreznénk a harminc fokot a bőrünkön, elég, ha fülelünk! A kabóca ugyanis a hőségben lesz a legaktívabb és leghangosabb!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek