EUR: 326,27 Ft
CHF: 294,53 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Extra

Faludy Fanny: Nem zavart, hogy a férjem férfit szeretett

Nincs olyan nap, hogy ne gondolna férjére Faludy György özvegye, Fanny. A 37 éves asszony könyvet ír az együtt eltöltött évekről, amelyben helyet kapnak a költő eddig ismeretlen homoerotikus versei, Fanny pedig azt ígéri, lerántja a leplet a képmutatókról is.

– A könyv a Gyurkával együtt töltött öt közös évünkről szólna, feltárva érdekességeket, barátságokat, a kapcsolatokban rejlő ellentmondásokat. Egyes emberekről, akik a barátainak tüntetik fel magukat, végre megjelentetném az igazságot, lerántanám a leplet a képmutatókról. Gyurka halála után bő tíz év elteltével már igazán jó rálátásom van ezekre a dolgokra, és megígérem, hogy nem leszek kíméletes. Azzal akarnak híressé válni, hogy engem ócsárolnak. Fájdalom, engem ez egyáltalán nem érdekel. Végül, de nem utolsósorban Gyurka eddig kiadatlan, ismeretlen, erotikus és homoerotikus verseiből is megjelenne sok-sok részlet – mondta a Lokálnak Fanny, aki természetesen tudott arról, hogy mielőtt összeházasodtak volna, a legendás író egy nála 28 évvel fiatalabb férfival, Eric Johnsonnal élt együtt, aki ezeket a verseket ihlette.


– Egyáltalán nem zavart ez a kapcsolat, Eric ugyanis egy elképesztően intelligens, szerethető ember volt. Amikor Gyurkával egymásba szerettünk, akkor sem akart nekünk rosszat, hanem elfogadta, hogy a szívnek nem lehet parancsolni – tette hozzá Fanny, aki mindössze 26 éves volt, amikor Faludy mellett megtalálta a boldogságot. Eric Johnson balett-táncos is épp ennyi idős volt, amikor elolvasta Faludy Pokolbéli víg napjaim című önéletrajzi könyvét és elhagyta New Yorkot, hogy felkutassa a szerzőt. Először azonban Magyarországra utazott, hogy megtanulja a nyelvet. Egy évet itt élt, majd újra keresni kezdte Faludyt, több országba elutazott, végül Máltán találtak egymásra. 36 évig maradtak együtt, a szerelem barátsággá szelídült, jó barátok, társak lettek, ám Fanny szerelme végül mindent felülírt. Eric később Indiába ment, hogy felfedezze a csodálatos országot, az utolsó hónapjait pedig Nepál fővárosában töltötte. Súlyos beteg volt és végül egy Himalájára néző katmandui szállodai szobában hunyt el.

– Csodálatos latin nyelvű verseket írt, amit a vatikáni lap is publikált – mesélte Fanny, akinek még mindig csillog a szeme, amikor Faludyról kérdezzük.


– Gyurkám után rengeteg gyönyörű emlékem maradt. Mielőtt Kolozsvárott megkérte a kezem – mindez a megismerkedésünk után három hónappal történt –, előző nap csak úgy megkérdeztem tőle, tudja-e, hogy engem már hírbe hoztak vele, s ez nekem kellemetlen. Így ha visszautaztunk Budapestre, legjobb lesz, ha elválnak útjaink. Másnap Faludy György megvette a karikagyűrűket és a kocsiban térdre ereszkedve megkérte a kezemet. Életem legcsodálatosabb öt éve következett. Semmit sem bántam meg, még a nagy port kavart vetkőzést sem, az is hozzánk tartozott! Sajnálom, hogy nem lehet már velem, mindennap eszembe jut és gyakran felidézem azt a pillanatot, amikor először megláttam. A verseim francia fordítását akartam megmutatni neki, ő pedig ott állt az ajtóban, csodálatos hímzett fehér ingben, és abban a pillanatban tudtam, hogy mi soha többet nem válunk el… Így is lett, 95 évesen halt meg a karjaimban pár héttel a következő születésnapja előtt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kibékült Angelina Jolie és Brad Pitt

    Kibékült Angelina Jolie és Brad Pitt

    Az egykori álompár 2016-ban döntött a válás mellett, azóta pedig folyamatosan veszekedtek. Angelina kezdetben meg akarta tiltani Bradnek, hogy láthassa a gyerekeket, a bíróságon azonban a közös felügyelet mellett döntöttek.

  • Az új Bond-filmben egy nő helyettesíti a 007-est

    Az új Bond-filmben egy nő helyettesíti a 007-est

    A 25. James Bond-filmben, amelyet jelenleg Olaszországban és Nagy-Britanniában forgatnak, egy időre egy új női szereplő áll be a 007-es helyére: az új karaktert egy fekete brit színésznő, Lashana Lynch alakítja.