EUR: 325,42 Ft
CHF: 293,38 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

Fegyverkereskedővel üzletelt az újságíró, kirúgták

Kirúgták a The Wall Street Journal külpolitikai rovatvezetőjét, Jay Solomont, mert egy fegyverkereskedővel üzletelt.

Részletek közlése nélkül Paul Beckett, a lap washingtoni irodavezetője leszögezte: Solomon súlyos etikai vétséget követett el, megszegte a lap etikai normáit.


Pár órán belül megjelent egy cikk, amelyben egyebek mellett arról esik szó, hogy Jay Solomonnak egy iráni születésű mágnás, Farhad Azima tízszázalékos tulajdoni részesedést ajánlott fel egyik cégében. Azima a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számára bonyolít le fegyverügyleteket. Az AP riportja szerint hosszú éveken keresztül Azima volt a külpolitikai újságíró egyik tájékoztató forrása is. A hírügynökség birtokába került több ezer e-mail – amelyekről a fegyverkereskedő ügyvédje azt mondta, hogy hackerek lopták el őket -, ezekből derült ki az újságíró és a fegyverkereskedő üzleti kapcsolata is. Az AP eredetileg csak a fegyverkereskedő üzleteiről akart írni.

Az AP szerint Solomon több mint egy éven át tárgyalt Azimával. A hírügynökség rábukkant egy olyan elektronikus levélre is, amelyben az újságíró azt írta: “az üzleti lehetőségeink nagyon ígéretesek”. Egy másik e-mailben Azima tájékoztatta az újságírót egy, az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő 275 millió dolláros szerződésről, amelynek értelmében az emírségek “felderítő repülőgépekhez jutna, amelyekkel kémkedhetne a közeli Iránon belüli történésekről”. Az e-mailek tanúsága szerint Solomontól azt várta a fegyverkereskedő, hogy közvetíti a washingtoni kormányzat megfelelő munkatársainak az arab ajánlatot.


A The Wall Street Journal szerda este közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: Solomon “eljátszotta” a lap bizalmát. “Nagyfokú aggodalommal töltenek el bennünket Jay Solomon cselekedetei és gyenge ítélőképessége. A riportban megfogalmazott állítások súlyosak” – hangsúlyozták. A dokumentumban kiemelték, “miközben mi is folytatjuk a magunk vizsgálatát, arra a következtetésre jutottunk, hogy Solomon úr megsértette mind a riporteri munkájával járó etikai kötelezettségeket, mind a lap elvárásait. Solomon úr többé nem alkalmazottja a The Wall Street Journalnek”.

Fotó: YouTube

Kapcsolódó Cikkek

 • Pénzt lopott a szökőkútból

  Pénzt lopott a szökőkútból

  Egy holland turistát, aki érméket halászott ki a Piazza Navona egyik szökőkútjából, 550 euróra (180 ezer forint) büntettek meg a római hatóságok.

 • Migránsok tombolnak Európában

  Migránsok tombolnak Európában

  Továbbra sem lehet sikeres integrációról beszélni a Nyugat-Európában élő migránsokkal kapcsolatban. Rongálás, épületfoglalás és gyilkosság is szerepel a bevándorlók bűnlajstromán, de a német külügyminiszter továbbra is szétosztaná őket Európában.

 • Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter szerint szükség esetén több időt kell biztosítani a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről folytatott tárgyalások folytatásához, akár a Brexit határidejének meghosszabbításával – közölték uniós források hétfőn Brüsszelben.