EUR: 324,11 Ft
CHF: 292,14 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Extra Veszprém

Fény az éjszakában

Második alkalommal rendezte meg a Juhannus-ünnepet a Veszprémi Magyar–Finn Egyesület szombaton, amelynek keretében egy lángoló csónakot is vízre bocsátottak a Kolostorok és kertekben.

A nyári napforduló ősidők óta számon tartott ünnep a természeti népek körében, sokan sokfelé pedig a mai napig is felelevenítik a hozzá kötődő népszokásokat. Mi idehaza elsősorban Szent Iván-éjként ismerjük, a finnek viszont Juhannusnak, azaz a fény, az éjféli nap és a zászlók ünnepének hívják, amit minden évben a június 24-hez legközelebb eső hétvégén tartanak.


Színes programokkal várták az érdeklődőket Veszprémben az év legrövidebb éjszakáján (fotó: Bertalan Melinda)

Ilyenkor a sarkkörön túl a nap a horizont felett marad egész éjszaka, az északi népek pedig családjuk körében, többnyire a nyaralóikba elvonulva, vidám mulatozással és makkarával, azaz kolbászsütéssel töltik az éjtelen éjnek is nevezett napot. Erre utal a zászlók használata is: a finn zászlót 18 órakor húzzák fel az ünnepet megelőző napon, és csak másnap 21 órakor engedik le.

Ezt az ünnepet elevenítette fel a Veszprémi Magyar–Finn Egyesület is: tavaly a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat részeként, idén pedig Finnország függetlenségének százéves évfordulójához kapcsolódva valósult meg a rendezvény. A nap során több színes programmal készültek, például asszonycipelő- és csizmahajító-versennyel, az este leglátványosabb részeként pedig fáklyás menet vonult a csónakázótóhoz, ahol a hagyományoknak megfelelően egy öreg csónakon máglyát raktak, majd Porga Gyula polgármester vezénylésével vízre bocsátották az égő ladikot.


Porga Gyula polgármester vezénylésével bocsátották vízre az égő ladikot (fotó: Bertalan Melinda)

A városban a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódóan is számos program zajlott. Megrendezték a hagyományos fáklyás felvonulást a belvárosban, volt tűzugrás a várban, bemutatkoztak a hagyományos ételek a Bakonyi Háznál. Az egyik legérdekesebb látnivaló a bakonybéli Szentkút mellett talált Árpád-kori ezüstpénzekből nyílt új, időszaki kamarakiállítás volt a Laczkó Dezső Múzeumban.

Nagy Szabolcs Balázs régész, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a hozzávetőleg három ökör értékének megfelelő pénzmennyiséget minden bizonnyal tudatosan rejtették el, a legkésőbbi veretű érme alapján 1230 után. Mivel a lelet kizárólag külföldi érméket (úgynevezett bécsi dénárokat) tartalmazott, könnyen elképzelhető, hogy egy idegen kereskedővel kötött üzlet emlékéről van szó. A kincsek megtekinthetők szeptember 10-ig, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szívférgességtől féltette Gokut Horváth Tomi

  Szívférgességtől féltette Gokut Horváth Tomi

  A népszerű énekes, Horváth Tamás és családja rendszerint magukkal viszik a családi nyaralásokra kedvencüket, Gokut, a bichon frise fajtájú kiskutyát, de ezúttal otthonhagyták a nagymamával, mert olyan helyre utaztak, ahol az átlagosnál nagyobb a szívférgességet okozó szúnyogcsípések előfordulása.

 • Károly herceg találkozott Bonddal

  Károly herceg találkozott Bonddal

  A brit királyi család híresen nagy filmrajongó, Károly herceg pedig imádja James Bond történeteit, ezért a készítők meghívták a Bond 25 forgatására.

 • Műtétje után visszatért Mick Jagger

  Műtétje után visszatért Mick Jagger

  Tavasszal életmentő szívműtétet kellett végrehajtani Mick Jaggeren. A 75 éves zenésznek koncertejeit is le kellett mondania, az operáció után pedig egy hosszas rehabilitáción esett át.

 • Bátran utazzunk nyaralni babával is

  Bátran utazzunk nyaralni babával is

  Az év legmelegebb hónapjait a családok is igyekszenek minnél jobban kihasználni, és egy részét nyaralással tölteni. A szülők többsége azonban nincs tisztában azzal, hogy kisgyermekkel mikortól, hova és hogyan érdemes elutazni.